Verwijderen hexasulphur fluoride uit longen

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 203

Verwijderen hexasulphur fluoride uit longen

Hoi,
 
een tijdje geleden zat ik televisie te kijken en toen kreeg iemand een zware stem door bovenstaand gas in te ademen. Zijn stem werd hierdoor zwaar. Het tegenovergestelde als bij helium. Ik was hier nieuwsgierig naar en las diverse malen dat het inademen gevaarlijk kan zijn omdat het in je longen blijft hangen en je daardoor kunt stikken. Is dit werkelijk waar? Er vindt toch diffusie plaats en in je longen vindt natuurlijk door stroming menging plaats. In het slechtste geval alleen diffusie. Kun je dit bij benadering berekenen?

Berichten: 12.262

Re: Verwijderen hexasulphur fluoride uit longen

Je kunt erin stikken door langdurige blootstelling, net als in stikstof, helium of argon.

Het idee dat het in je longen 'blijft staan' vergelijkbaar met water in een glas is onzin - als je stevig adem haalt heb je diffusie en convectie en is dat zwaardere gas zo verdreven. Uiteraard is dat ook de normale werking van de longen waarbij je een zwaarder CO2 uitademt en lichter O2/N2 inademt.

Wat wel een potentieel gevaar is bij zware gassen is dat een ruimte zich ermee kan vullen, en die heeft geen actief ventillatieproces om ervan af te komen. Als je ergens een flink lek hebt kan een kamer ongemerkt vollopen met een zwaar gas waardoor je uiteindelijk bewusteloos raakt. Zeker bij geur- en kleurloze gassen is dat potentieel gevaarlijk, denk aan lekkende halon blusinstallaties, argoncylinders en dergelijke.
Victory through technology

Berichten: 134

Re: Verwijderen hexasulphur fluoride uit longen

Even ter verduidelijking op Benm, je stikt dus (netzoals bij Helium) omdat je wel ademt (en daarom niet het stikgevoel krijgt), maar geen zuurstof binnenkrijgt.
 
In principe val je eerst flauw en in geventileerde ruimtes zul je dan wel weer bijkomen, maar het is geen materiaal om op feestjes uit te proberen.

Berichten: 12.262

Re: Verwijderen hexasulphur fluoride uit longen

Dat flauwvallen kan het bij zware gassen overigens wel erger maken, zekker als je letterlijk van staande of zittende positie tegen de grond gaat. Of je het overleeft hangt denk ik vooral af van hoeveel zuurstof er nog resteert. Als dat vrijwel niets is zijn je kansen klein, maar als het nog 5% of iets dergelijks is sluit ik niet uit dat je gewoon weer bijkomt als dat gas verdreven is.
Victory through technology

Reageer