evolutie hersenhelften

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

evolutie hersenhelften

Vraag: de linkerhelft stuurt de rechterhelft van het lichaam aan (en rechts stuurt links). Heeft dit een biologisch of evolutionair voordeel? Maakt het de mens niet onnodig ingewikkeld?

Gebruikersavatar
Berichten: 790

Re: evolutie hersenhelften

Ik denk dat het juist nuttig is geweest om blijkbaar een belans te kunnen krijgen in de vele mentale processen. Evolutionaire ontwikkelingen van onze hersenen hebben zo een instinctieve aandrang, wat de beste manier van doen is (overwegen). Qua denken zijn evolutionair duidelijk verschillen ontstaan tussern onder andere het geslacht (emotioneler, zakelijker enz.). Ook het evenwicht van links en rechts lijkt mij een instincieve ontwikkeling (evolutie).

Berichten: 2

Re: evolutie hersenhelften

Dat we twee hersenhelften hebben is verklaarbaar en biologisch nuttig, net zoals het hebben van twee handen (specialisatie en vervanging bij schade). Maar waarom stuurt de linker hersenhelft niet het linder deel van het lichaam aan? Het kruisen van zenuwbanen is toch complex en kwetsbaar.

Gebruikersavatar
Berichten: 740

Re: evolutie hersenhelften

maar je krijgt direct meermogenlijkheden.

Als ze niet kruisen dan moet links naar links en rechts naar rechts.

Nu kan je de impuls naar links sturen, of naar rechts of!! je zend ze naar beide en controleerd of vergelijkt deze impulsen. (in de ogen gebeurt dit dacht ik) dus links gaat naar links en rechts en rechts idem.

xd

Berichten: 590

Re: evolutie hersenhelften

Ik ben het zojuist nog in mijn boek tegengekomen, in de mudulla oblongata (deel van de hersenstam) kruisen de zenuwbanen. Er stond niet bij waarom dat zo was...

Reageer