Springen naar inhoud

Het donkerworden van thee


  • Log in om te kunnen reageren

#1

RutgerB

    RutgerB


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 28 februari 2006 - 13:44

Ik vraag me voor langere tijd al af waarom, wanneer ik een pot thee heb gezet, het na verloop van tijd verkleurd, langzamerhand tot een donkerbruine kleur. Bij wat voor thee ik ook zet. Zelfs groene thee, dat wanneer net gezet, licht geel is.
Iets met zuurstof te maken?

(NB. wanneer de thee getrokken is, haal ik het theezakje gewoon uit de pot, die zit er dus niet meer in.)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

robindr

    robindr


  • >100 berichten
  • 207 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 februari 2006 - 13:55

(Volgens mij)
Het zal inderdaad met zuurstof te maken hebben. Eťn of meerdere stoffen zullen oxideren en verkleuren.

Om dit forum alle eer aan te doen kan iemand mss de redox-reactie neertypen. Het bruin worden van thee wetenschappelijk verklaard :-)

Maar welke bestanddelen zitten er nu allemaal in thee?

#3

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44893 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 28 februari 2006 - 17:33

reactie tussen ijzer en polyfenolen?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#4

Xymos

    Xymos


  • 0 - 25 berichten
  • 22 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2006 - 14:40

Ik denk dat het idd iets te maken heeft met de reactie van polyphenolen. Onderdeel van de polyphenolen vormen de flavonoiden en die komen o.a. voor in thee. Dat zijn antioxidanten die hun werk te danken hebben aan het voorkomen van de vorming van radicalen. β-Caroteen, (pigment dat in oranje, groene en geel gekleurd fruit voorkomt), zit dus ook veel in de planten waar thee van gemaakt wordt. Deze moleculen zijn sterk onverzadigd waardoor ze goede antioxidanten en instabiel zijn. Dus gevoelig voor licht en zuurstof. Ik vermoed dat de kleurverandering veroorzaakt wordt doordat het enzym lipoxygenase het β-caroteen afbreekt omdat bij planten dit verkleuring en verdroging van de vruchten veroorzaakt.

Waar je wel niet aan denkt als je thee drinkt :roll:

#5

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44893 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 maart 2006 - 17:52

Ik dacht eerder aan een reactie tussen polyfenolen en opgelost ijzer... :roll:
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#6

RutgerB

    RutgerB


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 maart 2006 - 12:33

wat er al niet gebeurd terwijl ik alleen m'n kopje thee laat staan...!:roll:

#7

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44893 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 maart 2006 - 13:04

Tja, op twee weken tijd wordt thee natuurlijk wel steenkoud.....

En donkerbruin, alleen zijn we er blijkbaar nog niet helemaal uit waarom dat nou precies bruiner wordt....
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#8

Xymos

    Xymos


  • 0 - 25 berichten
  • 22 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 maart 2006 - 13:26

Nee idd. Ik dacht dat mijn theorie wel zou kunnen. Maar leg die van jou eens uit. Ik was er niet vanuit gegaan dat thee ijzer bevat. Dus ik dacht mijn theorie aannemelijk te vinden.

#9

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44893 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 maart 2006 - 13:56

Ja, we hebben theorieŽn....
Maar welke klopt nou, wat gebeurt er nou precies, dat weten we niet. Toch??

Ik ben geen scheikundige, men heeft mij eens zoiets verteld en ik ben er achteraan gaan googlen.
IJzer is een niet te missen micro-element in alle plantendelen. Ook (drink) water bevat onvermijdelijk meer of minder ijzer. Dus ijzer is er beschikbaar in thee.

Vraag is, speelt het een rol zoals ik uit sommige web-informatie meen te mogen concluderen, of niet, of minder dan..........puntje puntje puntje
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures