![Rollende ogen :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Ik heb een vraag over bier.
Wat heeft de pH voor een invloed op de schuimkraag van bier?
Kan iemand mij helpen?
Damkje.. -X-
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Wat de zuurgraad op de kraag heeft weet ik niet , de kraag bestaat uit eiwitten.Plumbum schreef:Hey hey![]()
Ik heb een vraag over bier.
Wat heeft de pH voor een invloed op de schuimkraag van bier?
Kan iemand mij helpen?
Damkje.. -X-![]()
Nee hoor, de eiwitten komen uit de mout. Hoe eiwitrijker het graan, hoe meer schuim je zou kunnen krijgen. Hop werkt wél schuimverstevigend, in zoverre dat stoffen uit de hop complexen kunnen vormen met de in het bier opgeloste eiwitten. De schuimkraag krijgt zo kleinere, stevigere belletjes die langer intact blijven.de kraag bestaat uit eiwitten.
deze eiwitten komen uit de hopbellen, de bloem van een hopplant.
Dan ben ik verkeerd voorgelicht.Jan van de Velde schreef:Nee hoor, de eiwitten komen uit de mout. Hoe eiwitrijker het graan, hoe meer schuim je zou kunnen krijgen. Hop werkt wél schuimverstevigend, in zoverre dat stoffen uit de hop complexen kunnen vormen met de in het bier opgeloste eiwitten. De schuimkraag krijgt zo kleinere, stevigere belletjes die langer intact blijven.de kraag bestaat uit eiwitten.
deze eiwitten komen uit de hopbellen, de bloem van een hopplant.
Een leesbaar en grotendeels kloppend verhaal staat hier:http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/schuimpr.html