SN1 reacties PPS/DAS

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 4

SN1 reacties PPS/DAS

De vraag is de volgende:

SN1 (=dit zijn substitutiereacties, reacties waarbij een sigma binding gebroken wordt en vervangen door een nieuwe sigma binding, de 1 slaat op het feit dat het substitutie is van de eerste orde wat wilt zeggen dat achtereenvolgens de uittredende groep gebroken wordt, gevolgd door vorming van de nieuwe binding ) reacties worden bevorderd in polaire solventen wegens stabilisatie van de transitiestoestand (waardoor de activeringsenergie dus verlaagt en de reactie sneller doorgaat).

Hierbij wordt er steeds enkel gesproken over PPS (=polaire protische solventen, een protisch solvent is een solvent dat H-brugbindingen kan aangaan) en niet over DAS (=dipolaire aprotische solventen, solventen die dus geen H-brugbindingen kunnen aangaan). Waarom is dit?

Moderator Mrtn: titel aangepast. Gelieve de regels te lezen.

edit:vraag is lichtjes aangepast in de hoop dat het wat duidelijker is, hoewel ik het gevoel heb dat niemand hier een antwoord op heeft. Wees vrij om te vragen als u nog iets niet snapt...

@Moderator Mrtn: sry had ni gezien dat titel gewijzigd was en dacht da mijne topic weg was of iets dergelijks...

Berichten: 284

Re: SN1 reacties PPS/DAS

De vorming van H-bruggen is blijkbaar essentieel in de stabilisering van het intermediaire carbokation. Daarom genieten PPS de voorkeur voor SN1 reacties.

http://members.aol.com/logan20/sn1.html

Reageer