gravitatie & het menselijk lichaam

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 135

gravitatie & het menselijk lichaam

Hoeveel keer de zwaartekracht op aarde kan een mens aan?

Gebruikersavatar
Berichten: 153

Re: gravitatie & het menselijk lichaam

Pilots and astronauts often train in human centrifuges capable of up to 15 g. Exposure to such intense accelerations is kept very brief for safety reasons. Humans are rarely subjected to anything higher than 8 g for longer than a few seconds.

Uit

The Physics Hypertextbook

Het ligt er ook een beetje aan wat je positie is t.o.v. de versnelling en de duur van de opgelegde versnelling. Als je moet staan bijvoorbeeld heb je het een stuk moeilijker dan als je mag liggen in een kuipje, zoals in de Saturnus V raket. En gedurende korte tijd kun je hogere versnellingen aan dan gedurende langere tijd.

Maar een paar keer de zwaartekracht gedurende enkele seconden is dus al vrij onaangenaam. Wordt het meer, dan lukt het je hart op een gegeven moment niet meer om bloed naar je hersens te pompen en val je flauw.

Gebruikersavatar
Berichten: 91

Re: gravitatie & het menselijk lichaam

Wat je er bij moet vragen is voor hoelang. Ga maar op de grond staan, spring omhoog, en land met gestrekte knieen. Dat is best een klap in je benen, en dat kan makkelijk 50 tot 80 g zijn. Echter het is maar een milliseconde, en daarom geen probleem.

Reageer