replicatie van DNA-virussen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer

replicatie van DNA-virussen

Weet er soms iemand waarom -bij de replicatie van een DNA-virus- het DNA virus vaak zijn eigen DNA polymerase meebrengt (ipv gebruik te maken van het DNA polymerase van de gastheercel),terwijl hij toch altijd gebruik zal maken van het RNA polymerase van de gastheercel ?

Het zou toch voordeliger zijn voor het virus om zowel het RNA als DNA polymerase te gebruiken van de gastheercel,kwestie dat dat zo moeilijker is om selectieve geneesmiddelen te maken ?

Berichten: 704

Re: replicatie van DNA-virussen

virus-DNA wordt ingebouwd in het DNA van de gastheer en dus maakt het gebruik van het replicatiemechanisme van de gastheer.

Re: replicatie van DNA-virussen

Wel,dat is nu net het probleem. Wij hebben in de les gezien dat het virus toch vaak zijn DNA polymerase gaat meebrengen ipv dat te gebruiken van de gastheercel. Maar waarom ? Welk voordeel heeft het virus daarbij ? Op't eerste zicht zou je toch denken dat dat alleen nadelen met zich meebrengt ?

Berichten: 47

Re: replicatie van DNA-virussen

Het DNA-virus moet er natuurlijk voor zorgen dat juist het virale DNA wordt afgeschreven. Om transcriptie van een bepaald viraal gen te bewerkstelligen zal het betreffende gen een promoter bevatten, waar juist dat DNA-polymerase van het virus goed aan bindt en DNA-polymerases van de gastheercel niet of minder.

Re: replicatie van DNA-virussen

Ah ok,dus het feit dat ze hun eigen DNA polymerase meebrengen,kan beschouwd worden als een soort virulentiefactor ? Op die manier zijn ze dan 100% zeker dat het virale DNA overgeschreven zal worden en aldus het virale genoom zeker en vast vermenigvuldigd zal worden (=> bevordert het overleven van het virus) ?

Klopt dit ?

Alvast bedankt !

Berichten: 47

Re: replicatie van DNA-virussen

Ik weet niet wat de definitie van 'virulentiefactor' is, maar het verhoogt de kans natuurlijk aanzienlijker dat de virale eiwitten tot expressie komen, dus dat klopt wel wat je zegt.

Re: replicatie van DNA-virussen

Owke,thx u very much! :shock:

Re: replicatie van DNA-virussen

Alleen virussen (zoals het pokkenvirus) waarvan het DNA in het cytoplasma van de gastheercel blijft moeten hun eigen DNA en RNA polymerase meebrengen. Virussen waarvan het genetisch materiaal naar de kern wordt getransporteerd maken gebruik van DNA en RNA polymerase van de gastheercel.

Re: replicatie van DNA-virussen

En kan het dan ook dat het virus alleen zijn DNA polymerase meebrengt,maar niet zijn RNA polymerase ? Want in mn notities staat dat het het virus vaak z'n DNA polymerase meebrengt,maar toch gebruik zal maken van het RNA polymerase van de gastheer ? En als het in het cytoplasma blijft,zou het,zoals je zegt,toch beide zelf meebrengen ?

Reageer