Waarom sterven bacteriën niet ver voor ontbranding?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 3

Waarom sterven bacteri

Klopt het dat bij hooibroei het punt van ontbranding bereikt wordt door warmteproductie van bacteriën?

Hoe kan het dan dat die bacteriën kennelijk tot bij zeer hoge termperaturen blijven leven (ze blijven immers warmte 'opstapelen' totdat er sprake is van verbranding)?

Berichten: 100

Re: Waarom sterven bacteri

ik kan mis zijn maar het zijn waarschijnlijk ook niet de bacteriën die niet tegen die hitte kunnen maar het hooi. dus het hooi vliegt in brand. bacteriën kunnen idd op hoge temperaturen leven en extreme milieus maar dat zijn vooral archaebacteria

Gebruikersavatar
Berichten: 824

Re: Waarom sterven bacteri

Van http://www.ext.vt.edu/pubs/bse/442-105/442-105.html:
What Causes Hay Fires?

Freshly cut forage is not dead; respiration (the burning of plant sugars to produce energy) continues in plant cells and a small amount of heat is released in the bale. Many producers refer to this elevation in bale temperature as "sweating" or "going through a heat." In hay that is baled at the proper moisture concentration, plant cell respiration has slowed dramatically and will eventually cease.  

The heat generated by plant cell respiration in hay bales is normal and generally of little consequence. However, if bale moisture levels are too high (greater than 20 percent), the heat and moisture will provide a suitable environment for the growth and multiplication of mesophilic (warm temperature) bacteria that are present on forage crops. The respiration of mesophilic bacteria releases additional heat in the bale and interior bale temperatures can reach 130° to 140°F. At this temperature range, most mesophilic bacteria die and interior bale temperatures start to decline.  

This cycle of heating and cooling may occur several times during the weeks after baling as the microbial population increases and decreases. However, the maximum temperature decreases during each subsequent cycle. The interior bale temperature will eventually stabilize near the ambient temperature. Hay that has sustained these heat cycles has lost much of its quality as a feeding source, but is unlikely to catch fire.  

Baled hay becomes a potential fire hazard when the interior bale temperature does not cool after the first heating cycle. This occurs when the respiratory heat created by the mesophilic bacteria provides an environment favorable for the growth and multiplication of thermophilic (heat loving) bacteria. The thermophilic organisms multiply and the heat produced by their respiration can raise the interior bale temperature to 170°F before microbial activity ceases.  

The thermophilic bacteria and their respiration heat convert the hay to a form similar to a carbon sponge with microscopic pores. This damaged material combines readily with oxygen at high temperatures and can self ignite in the presence of oxygen.  
Ik wou dat ik een elektron was, dan kon ik altijd paren

Gebruikersavatar
Berichten: 1.259

Re: Waarom sterven bacteri

ik kan mis zijn maar het zijn waarschijnlijk ook niet de bacteriën die niet tegen die hitte kunnen maar het hooi. dus het hooi vliegt in brand. bacteriën kunnen idd op hoge temperaturen leven en extreme milieus maar dat zijn vooral archaebacteria


Er zijn inderdaad archaea maar ook enkele bacterien die kunnen overleven bij temperaturen tegen de 100 graden celcius. Sporen van bacterien kunnen trouwens nog hogere temperaturen overleven maar dat heeft hier niets mee te maken.
Filosofie is een spel, de wetenschap is de scheidsrechter.

Reageer