Springen naar inhoud

vitamine C titratie


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 15 februari 2005 - 18:05

hallo,

Ik ben bezig met het uitwerken van een titratie om het vitamine C gehalte in sinaasappelsap te bepalen, maar nu stuitte ik op het volgende. Als titratievloeistof wordt een kaliumjodaat oplossing gebruikt, dit reageert met jodide in het sap tot jood, dat vervolgens met vitamine C reageert. Nu is mijn vraag, waarom gebruik je als titratievloeistof niet meteen jood als dat uiteindelijk de stof is die met het ascorbinezuur reageert?

groetjes Robert

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

wigsbol

    wigsbol


  • >250 berichten
  • 284 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 februari 2005 - 21:52

http://www.digischoo...1vitaminec.html

Er moet ook steeds I- aanwezig zijn. Dit vormt met het eventueel ontstane I2 het (I3)- ion dat met zetmeel de typische verkleuring geeft. Dan pas is het ook in water oplosbaar. Zuiver I2 is veel moeilijker oplosbaar in water en dus als titervloeistof niet goed te bereiden.

#3

QuickSilver

    QuickSilver


  • >25 berichten
  • 47 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2005 - 10:05

Direct titreren met een joodoplossing is mogelijk. Helaas, verdampt jood nogal snel uit de oplossing. Dus de concentratie jood in de titreervloeistof, neemt af gedurende de titratie.
Om dit probleem te voorkomen, wordt getriteerd met een kaliumjodaat oplossing. Hiervan is de concentratie stabiel, kaliumjodaat zal namelijk niet uit de oplossing verdampen.
In de erlenmeyer met vitamine C en KI, reageert de kaliumiodaat met de kaliumjodide tot jood. Dit jood reageert meteen met de vitamine C, en krijgt dus geen kans om uit de erlenmeyer te verdampen.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures