verbleeking

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 740

verbleeking

Wat doet er kleuren verbleken als ze lang in het zonlicht liggen?

Een iets dat ik kan opkomen is dehydratatie, zo is kopersulfaat blauw als het een ligant vormd met 6 water molecullen. Het is wit als er geen water aan is verbonden.

Als dit klopt voor alles dan moet men bij toevoeging van water de kleuren terug komen. Dit is niet zo bij alle stoffen.

Mijn vraag is dan wat is dan wel het princiepe? Is het reversibel?

xd
"My foot is fine, the chair died, but I don't think it suffered."

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: verbleeking

Ik ga nou gewoon wat gokken.

De kleurstoffen in verf zijn onderhevig aan verweer doordat zonlicht de moleculen kapot maakt. Dat is een normaal verschijnsel. De andere stoffen in verf, die het doen opdrogen en een glans geven en bescherming geven, doen dat niet of minder goed, en daarom krijg je na verloop van tijd steeds meer de andere moleculen te zien dan de kleurstof moleculen.

Als ik goed heb gegokt ga ik vanavond naar het casino ...

Gebruikersavatar
Berichten: 1.072

Re: verbleeking

Het is voornamelijk de ultraviolet (uv) component die voor de verkleuring zorgt.

Gebruikersavatar
Berichten: 740

Re: verbleeking

De reden dat ik dit vroeg was omdat ik zo'n indiaans hangertje heb in mijn auto, waaraan er een blauwe steen hing. De kant die naar de zon wees is compleet verbleekt. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat mijn steen nu een andere steen is, indien de molecullen veranderd zijn. Wat is er gebeurt? Het mag zeer gedetaileerd chemisch zijn!
"My foot is fine, the chair died, but I don't think it suffered."

Gebruikersavatar
Berichten: 1.072

Re: verbleeking

De moleculen die voor de kleur zorgen ( in dit geval blauw) worden gebombardeerd door de uv fotonen en vallen uit elkaar. Waardoor dus ook het blauw verdwijnd, de steen wordt doffer.

Gebruikersavatar
Berichten: 740

Re: verbleeking

Euh wat gebeurt er dan eigenlijk? Worden de molecs gebroken? veranderd? Gaan electronen op andere energie niveaus zitten(denk ik ni)? Vervliegen er bepaalde molecullen? Waarom brrekt het kristal niet?(Alle molect zitten in een rooster als de molecs veranderd worden veranderd het kristal dan niet? ....
"My foot is fine, the chair died, but I don't think it suffered."

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: verbleeking

De enigste rede waarom UV licht de hoofdverantwoordelijke zou zijn, is omdat UV licht nou eenmaal meer energie draagt. Ik heb het volgende bij elkaar gefilesofeerd:

Als men kleur ziet, ziet men niet de reflectie van kleur, want, we kunnen licht niet afbuigen (tot op zekere zin) Nee wat er gebeurt is het volgende.

Licht van een bepaalde golflengte, laten we blauw nemen, is van zulk een energie (U=h*(c/f)) dat het een electron naar een aangeslagen toestand kan brengen. Als dat gebeurt kunnen er verschillende dingen gebeuren, de meest voor de hand liggende, en daarom ook het meest voorkomende, is dat het electron weer terugvalt in zijn grondtoestand, en wat gebeurt er dan? Juist, er komt weer EM-stralingen vrij, met de golflengte blauw.

Om dit te bekrachtigen het volgende:

metalen (Al, kwik, Cu) hebben een reflecterende kleur, ofwel, het is makkelijk een electron te exciteren (aanslaan) en die valt ook evensnel weer terug. We weten van metalen ook dat electronen daar heel vrij zijn.

Isolatoren aan de andere kant (edelgassen, sterke bindingen als grafiet en olie, onvervuilde halgeleiders als germanium en silicium), zijn donker. Al moet ik zeggen dat ik dat van edelgassen niet weet, deze komen namelijk bijna niet in vaste vorm voor, maar dat moet je dan maar even aannemen.

Van germanium en silicium kan ik het wel van zeggen dat die zwart is, kijk maar naar een zonnepaneel, alleen bij enkele golflengtes zie je iets, zoals bij een olievlek. Het is duidelijk dat in deze stoffen electronen niet zomaar kunnen gaan waar ze willen.

De EM-straling die op de atomen valt, wordt vaak "geabsorbeert" wat resulteerd in warmte ontwikkeling wat resulteerd in black-body radiation (dit is ook licht, maar van een veel grotere golflengte)

Maar nu weer door met het verhaal.

Een aangeslagen electron kan dus gewoon weer terug vallen naar zijn grondtoestand, geen probleem. Echter, er kunnen ook andere dingen gebeuren, het kan reageren met atomen in de lucht (zuurstof, stikstof, water, kooloxides enz.) dit zijn stoffen die een reactie aangaan met Jan en alleman, en dus af en toe ook wel eens een aangeslagen electron afpikken en een electronenbinding vormen met de "blauwe" electron. Als dit maar vaak genoeg gebeurt is de blauwe stof niet meer puur blauw, maar wordt het steeds meer een mengeling van kleuren, ofwel het verbleekt.

Voorbeelden om dit te bekrachtigen:

Een andere reactant (een atoom die graag reageerd) is chloor. Krijg je chloor op je kleren, dan reageert het daarmee, en worden je kleren bleek.

In een kamer waar veel gerookt wordt,

komt veel teer in de lucht, teer is schijnbaar geel, maar ook een reactant, mede omdat het warm is, het reageert dus met vele andere stoffen, en het gene waar je het het beste bij merkt is het behang.

Tevreden? 8)

Gebruikersavatar
Berichten: 740

Re: verbleeking

al ietsje meer :shock:

Wil gewoon mijn kristal weer blauw krijgen :'(. Zucht
"My foot is fine, the chair died, but I don't think it suffered."

Gebruikersavatar
Berichten: 89

Re: verbleeking

xp schreef:al ietsje meer ;)

Wil gewoon mijn kristal weer blauw krijgen :'(. Zucht
Ik ben bang dat dat niet meer zal lukken. De kleurdragende moleculen zitten ingevangen in matrix van de steen. Je zou de reactanten eruit moeten halen en en een nieuw klreurdragend molecuul moeten insluiten............... Beetje lastig!

Zit niet veel anders op om een nieuwe te kopen ben ik bang :shock:
"Er zit strontium in mijn holmium" zei de chemicus in zijn element.

Re: verbleeking

Met kopersulfaat (dat is blauw of wit het licht eraan of er kristalwater in is opgesloten) zou je dat kunnen hebben. Kopersulfaat (blauw) bestaat uit kopersulfaat waar kristalwater, gewoon H2O in 'zit'. Dan heb je CuSO4 . 5 H2O, dat betekent dat het geydrateerd is. Als dit lang in de zon licht en dus constant maar licht verwarmd word DEhydrateerd je kristal en verliest het zijn kristalwater. Als je dit gewoon in water gooit word het weer blauw, let wel! Kopersulfaat lost in water op, je kan dus zeg maar wel je kristal in het water gooien en er een nieuwe uit 'kweken' als je weet hoe dit moet.

Reageer