Model van het heelal

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.279

Model van het heelal

De quantummechanica en de relativiteitstheorie beschrijven de wereld. Maar het blijven modellen die de wereld proberen te beschrijven. En geen enkel model is volmaakt. En de QM kan zeggen wat ze wil, maar er kan geen waarschijnlijkheid zijn in de wereld en alles bestaat want het blijft een model.

Er moet dus wel een determinisme zijn alleen is het onmogelijk die te doorgronden omdat we de wereld alleen maar beschrijven door een model.

Vergelijk het met schaakspel. De schaakregels zijn het model die het spel beschrijven. Er is een zogenaamde waarschijnlijkheid omdat we de spelerss niet kunne doorgronden maar eigenlijk is het wel deterministisch maar iemand die naast het schaakbord staat zal die alleen kunnen doorgronden als hij de gedachten van de spelers kan lezen. Dus als we een compleet correcte theorie willen hebben moet hij ten eerste deterministisch zijn en ten tweede moeten we gods gedachten kunne lezen zoals Einstein al zei:
I want to know God's thoughts!

Re: Model van het heelal

Zoals het dubbele spleet experiment is het niet te voorspellen waar de elektronen komen, het is alleen mogelijk een kans op te geven waar de elektronen terecht kunnen komen.
Beste Aaarhg

Het lijkt mij dus geen juiste conclusie.

Verder vind ik dat men met genoeg proefen kunnen bewijzen dat het model dat ze geven klopt,maar dit blijft inderdaad onzeker.

Verder geven de schaakregels in je voorbeeld aan hoe de spelers zich moeten gedragen, voor een zo eerlijk potje schaak.

Het model van de QM geeft aan hoe de deeltjes(spelers) zich ook daad werkelijk gedragen, een schaakspeler kan altijd proberen vals te spelen.

De theorieën van nu geven ons steeds een beter beeld, zonder echt deterministisch te zijn.

En als de wereld deterministisch is, zou god niet hoeven te bestaan.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.107

Re: Model van het heelal

aaargh schreef:En de QM kan zeggen wat ze wil, maar er kan geen waarschijnlijkheid zijn in de wereld en alles bestaat want het blijft een model.

Er moet dus wel een determinisme zijn alleen is het onmogelijk die te doorgronden omdat we de wereld alleen maar beschrijven door een model.


Deze stap volg ik niet helemaal. Ook al is de quantummechanica een model, dat betekent toch niet dat er geen waarschijnlijkheid kan zijn?

Reageer