Penis van slang groeit uit andere weefsels

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 54

Penis van slang groeit uit andere weefsels

Op Scientias http://www.scientias.nl/wetenschap-legt-de-oorsprong-van-de-penis-bloot/106827 las ik dat bij een slang en hagedis de geslachtsdelen voortkomen uit weefsels waar ook de achterpoten uit voortkwamen, terwijl de geslachtsdelen van zoogdieren voortkomen uit het staartweefsel.
 
Reden hiervoor: de embryonale cloaca (die zich uiteindelijk ontwikkelt tot o.a. de urinewegen) geeft de moleculaire signalen af die aan nabijgelegen cellen en weefsels de opdracht geven om uit te groeien tot externe geslachtsdelen. De locatie van de cloaca bepaalt welke weefsels dat signaal als eerste ontvangen. In bijvoorbeeld hagedissen zit de cloaca dicht bij het weefsel waaruit de ledematen ontstaan. In zoogdieren zit de cloaca dichter bij het staartweefsel.
 
Mijn vraag is of dit nieuws voor jullie niet uiterst verwonderlijk in de oren klinkt (een beetje zoals dat nieuws van die vrouw die zonder cerebellum al 40 jaar oud is geworden, met slechts wat lichte motorische afwijkingen). Maar tevens met de vraag of er meer/andere voorbeelden zijn van afwijkende weefselgroei bij bepaalde dieren. Hoe zit het met de longen/milt/blaas, komen die wel altijd voort uit dezelfde weefsels? is iemand bekend met een, in structurele zin, vergelijkbaar geval?
The most incomprehensible thing about the universe is that it is comprehensible

Reageer