Springen naar inhoud

golfgetal en veerconstante


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 08 juni 2005 - 12:07

Bestaat er een verband tussen het golfgetal en de veerconstante?

Het golfgetal is 2*Pi / lamda en heeft dus dimensie 1/m als we kijken in de sinusgolf sin( k (x-vt))

De veerconstante komt voor in volgende formule F=k*x met x de uitwijking van het centrum. k heeft hier van dimensie N/m dus helemaal hetzelfde kunnen ze niet zijn. Maar is er misschien een verband aangezien zij toch beiden te maken hebben met een soort cirkelbeweging.
Kan er iemand het verband uitleggen?

Dit is belangrijk aangezien je niet zomaar het golfgetal kunt herschrijven als volgt k = cirkelfrequentie≤ * m want dat is enkel geldig voor de veerconstante.

Ik ben gewoon een beetje verwart aangezien ze beide dingen k noemen en heb die in dezelfde cursus terug gevonden en zoek een beetje verduidelijking

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Friendly Ghost

    Friendly Ghost


  • >100 berichten
  • 222 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 juni 2005 - 17:56

mensen en methodes hebben vaak de neiging om voor totaal verschillende constanten en variabelen hetzelfde teken te gebruiken. Net zoals er ook voor dezelfde variabele of constante veel verschillende tekens mogelijk zijn. Men gaat ervan uit dat jij uit de context weet waar het over gaat.

In jouw geval zijn k en k wel met elkaar verbonden, maar niet hetzelfde. Een harmonische beweging van de veer wordt namelijk beschreven met een cosinus of een sinus met hoekfrequentie √(k/m). de hoekfrequentie is 2πf (met f de frequentie) en f=v/λ. In deze twee uitdrukkingen herken je het golfgetal. Dus uiteindelijk heb je:√(kveer/m)=kgolf v --> kveer=mkgolf2v2
"If you're scared to die, you'd better not be scared to live"

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures