Smeltpunt water bij hogere druk
Moderator: physicalattraction
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 42
Smeltpunt water bij hogere druk
Hoi !
Ik had examen natuurkunde deze week en er stond een meerkeuzevraag bij en die ging zo:
Het smelpunt van water is bij een druk van 3,0 atmosfeer :
a) lager
b) hoger
c) hetzelfde
Wat is het juiste antwoord hierop ? (Ik durf al niet meer te zeggen wat ik heb geantwoord, het zal alweer fout zijn. Nu ja, ik heb gezegd lager omdat ik dacht dat water water onder hoge druk kan smelten bij een lagere temperatuur dan 0°C)
Ik had examen natuurkunde deze week en er stond een meerkeuzevraag bij en die ging zo:
Het smelpunt van water is bij een druk van 3,0 atmosfeer :
a) lager
b) hoger
c) hetzelfde
Wat is het juiste antwoord hierop ? (Ik durf al niet meer te zeggen wat ik heb geantwoord, het zal alweer fout zijn. Nu ja, ik heb gezegd lager omdat ik dacht dat water water onder hoge druk kan smelten bij een lagere temperatuur dan 0°C)
At one point in your life, you have the things you want the most or the reasons why you don't.
- Berichten: 45
Re: Smeltpunt water bij hogere druk
Volgens mij blijft het smeltpunt van water een constante...
De temperatuur zal hooguit hoger worden bij een hogere druk?
Daardoor zal het water kunnen smelten...
De temperatuur zal hooguit hoger worden bij een hogere druk?
Daardoor zal het water kunnen smelten...
What we do in life echoes in eternity
- Berichten: 7.224
Re: Smeltpunt water bij hogere druk
Van physlink.com (ik kon het zelf niet beter verwoorden):
Het smeltpunt van water wordt dus lager bij een hogere druk.For most substances, increasing the pressure when a system is in equilibrium between liquid and solid phases will increase the phase transition temperature. Water is one of a few special substances for which the pressure lowers the temperature of transition. The basic reason is that water actually expands when it goes from the liquid to solid phase. In textbooks you will find the explanation for these properties by using the Clapeyron-Clausius formula, but it is perhaps most readily explained using LeChatelier's principle.
This principle states that when a system is in equilibrium, any external changes that try to take it out of equilibrium (like applying pressure to ice) will cause the system to adjust in a way to counteract that change. This is a general property of what we mean by 'equilibrium' so it probably derives more from the Second Law of Thermodynamics ('equilibrium is the state in which entropy is maximized') than the First Law -- though perhaps a more creative individual could find a good way to explain your question using that law too. In this case, if you increase the pressure on the ice the ice-water system wants to try to lower it again. It can do that by making itself fit into a smaller volume. But since water fills a smaller volume when it's liquid, rather than solid, it will go to a lower melting point -- allowing more solid to become liquid.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton
- Berichten: 2.364
Re: Smeltpunt water bij hogere druk
Wat ik zeker weet is dat als de druk verlaagt, het kookpunt verlaagt. Het lijkt me logisch dat het smeltpunt dus ook lager wordt. Dus als de druk hoger
wordt dan 1 bar, het smeltpunt stijgt.
Je kan ook zo redeneren: de moleculen moeten sneller gaan bewegen, maar een druk duwt ze terug. Dus er moet meer energie toegevoegd worden.
EDIT: of toch niet
wordt dan 1 bar, het smeltpunt stijgt.
Je kan ook zo redeneren: de moleculen moeten sneller gaan bewegen, maar een druk duwt ze terug. Dus er moet meer energie toegevoegd worden.
EDIT: of toch niet
Quotation is a serviceable substitute for wit. - Oscar Wilde
- Pluimdrager
- Berichten: 7.933
Re: Smeltpunt water bij hogere druk
Zoals staat in het stukje dat Bart aanhaalde gaat het bij water net iets anders.....EDIT: of toch niet
Het kookpunt verhoogt en het smeltpunt verlaagt bij toenemende druk. Apart stofje, dat water....
Zit ik me nog iets anders af te vragen: als je de druk verlaagt gaat het kookpunt naar beneden en het smeltpunt omhoog. Bestaat er nu een druk waarbij die twee bij elkaar komen? Dus een temperatuur waarbij ijs direct overgaat in damp, zonder vloeibaar water als tussenfase?
Re: Smeltpunt water bij hogere druk
Natuurlijk,
dat is het tripelpunt. In het fasediagram van elke stof is zo een punt te vinden.
Zie een oude discussie op dit forum :
http://www.wetenschapsforum.nl/invision/in...?showtopic=2808
dat is het tripelpunt. In het fasediagram van elke stof is zo een punt te vinden.
Zie een oude discussie op dit forum :
http://www.wetenschapsforum.nl/invision/in...?showtopic=2808
- Pluimdrager
- Berichten: 7.933
Re: Smeltpunt water bij hogere druk
Dank u! Ik wist niet dat dit al een keer aan de orde was geweest.
Re: Smeltpunt water bij hogere druk
Danku wel! Nu heb ik toch al 1% !Bart schreef:Van physlink.com (ik kon het zelf niet beter verwoorden):
Het smeltpunt van water wordt dus lager bij een hogere druk.For most substances, increasing the pressure when a system is in equilibrium between liquid and solid phases will increase the phase transition temperature. Water is one of a few special substances for which the pressure lowers the temperature of transition. The basic reason is that water actually expands when it goes from the liquid to solid phase. In textbooks you will find the explanation for these properties by using the Clapeyron-Clausius formula, but it is perhaps most readily explained using LeChatelier's principle.
This principle states that when a system is in equilibrium, any external changes that try to take it out of equilibrium (like applying pressure to ice) will cause the system to adjust in a way to counteract that change. This is a general property of what we mean by 'equilibrium' so it probably derives more from the Second Law of Thermodynamics ('equilibrium is the state in which entropy is maximized') than the First Law -- though perhaps a more creative individual could find a good way to explain your question using that law too. In this case, if you increase the pressure on the ice the ice-water system wants to try to lower it again. It can do that by making itself fit into a smaller volume. But since water fills a smaller volume when it's liquid, rather than solid, it will go to a lower melting point -- allowing more solid to become liquid.
Re: Smeltpunt water bij hogere druk
Opgemerkt moet worden dat de verlaging van het smeltpunt van water bij hogere druk eigenlijk heel bijzonder is. Dat komt omdat water uitzet als het bevriest. En dat komt niet veel voor.
Als je kaarsvet gaat smelten zie je het omgekeerde. De vaste stof blijft op de bodem liggen. Bij hoge druk gaat het smeltpunt of het smelttraject omhoog.
H. Zeilmaker
Als je kaarsvet gaat smelten zie je het omgekeerde. De vaste stof blijft op de bodem liggen. Bij hoge druk gaat het smeltpunt of het smelttraject omhoog.
H. Zeilmaker
-
- Berichten: 866
Re: Smeltpunt water bij hogere druk
http://wps.prenhall.com/wps/media/objects/...ges/FG10_28.JPG
Daar staat het toestands diagram v water op Bij grotere druk verlaagt het vriespunt een heel klein beetje
Daar staat het toestands diagram v water op Bij grotere druk verlaagt het vriespunt een heel klein beetje
- Berichten: 1.072
Re: Smeltpunt water bij hogere druk
Stephaan schreef:http://wps.prenhall.com/wps/media/objects/...ges/FG10_28.JPG
Daar staat het toestands diagram v water op Bij grotere druk verlaagt het vriespunt een heel klein beetje
Je kan het mooi zien aan grote pijl. Deze staat een schuin naar links-boven. Bij de meeste andere stoffen staat hij naar rechts-boven.