Verschillende kleuren bladgroen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 339

Verschillende kleuren bladgroen

Als in het voorjaar de blaadjes aan de bomen komen, zie je allerlei kleuren groen. Nu het voorjaar een tijdje op gang is, lijken alle (veel) bomen weer op elkaar. Hoe komt dat?

Er zijn verschillende kleuren chlorofyl. Op zich zou het niet raar zijn als elke boom en plant een andere verhouding had, en dus een andere kleur.

Ik heb een aantal verklaringen bedacht:

a- Misschien is het gezichtsbedrog. We hebben tenslotte de hele winter nauwelijks groen gezien, dus als er weer blaadjes zijn valt het extra op.

b- Misschien raken de bladeren verweerd en vervuild, door stof bijvoorbeeld.

c- Misschien is de uiteindelijke kleur groen, de kleur die het licht het meest efficient gebruikt. De bomen en planten gaan die kleur groen aanmaken die het aanwezige licht het meest efficient in energie omzet; vergelijkbaar met convergente evolutie?

Verklaring a en b lijken me niet waarschijnlijk. Zou verklaring c dan juist zijn? Maar waar zit dat "meest efficient" dan in? En verandert die kleur groen, als we het spectrum verschuiven, bijvoorbeeld door kunstlicht te gebruiken? (In het donker verdwijnt al het groen, maar dat zegt m.i. weinig).

Berichten: 2

Re: Verschillende kleuren bladgroen

denk dat je het eerder moet zoeken in de concentratie aan chlorofyl in de bladeren. Minder chlorofyl heeft als gevolg dat het minder groen is. Er hoeft namelijk niet in een blad meteen de maximale hoeveelheid chlorofyl aangemaakt te zijn als het blad er in het voorjaar komt.

Reageer