zomersproeten

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 20

zomersproeten

Ik heb altijd wel wat sproetjes maar in de zomer krijg ik er meer, hoe ontstaan zomersproetjes?

dankje,

peperclip

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: zomersproeten

Bepaalde delen van je huid reageren heftiger op zonlicht dan andere delen. Hierdoor ontstaan die zomersproetjes. Er zit dus meer pigment op die plaatsen.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 15

Re: zomersproeten

De huid bestaat uit meerdere lagen. De bovenlaag (de epidermis) bevat melanocyten. Dit zijn cellen die pigment (melanine) aanmaken zodra de UV straling van de zon met ze in contact komt. Dit zorgt niet alleen voor sproetjes, maar ook voor het bruinen van de huid. :shock:

De functie van de sproetjes is het beschermen van de huid tegen verdere verbranding van de UVb stralen afkomstig van de zon.

Ieder mens heeft ongeveer evenveel melanocyten. De hoeveelheid melanine dat word aangemaakt per cel verschilt echter per persoon. (daarom word de ene persoon ook bruiner in de zon dan een ander, ook hebben sommige personen donkerdere melanine pigmenten dan gemiddeld) Sommige delen van de huid bevatten meer melanocyten in vergelijk met andere delen. Zo bevat bijvoorbeeld de donkere huid rond je tepels zeer veel melanocyten, en in tegenstelling je handpalmen heel weinig. :wink:

Berichten: 20

Re: zomersproeten

okee bedankt :shock:

Reageer