tarwe - alcohol
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 2.746
tarwe - alcohol
als je een hoeveelheid ongebroken tarwe laat gisten en dergelijke, dan krijg je eerst sacchariden en enkele daarvan gisten tot ethanol, mijn vraag nu:
-hoeveel suiker komt er uiteindelijk vrij nadat de enzymen hun werk gedaan hebben?en hoeveel zetmeel blijft er over
-worden al die suikers dan omgezet tot ethanol, of blijft een bepaald deel gewoon suiker
-hoeveel water moet er toevoegd worden?
mvg kerCkhof
-hoeveel suiker komt er uiteindelijk vrij nadat de enzymen hun werk gedaan hebben?en hoeveel zetmeel blijft er over
-worden al die suikers dan omgezet tot ethanol, of blijft een bepaald deel gewoon suiker
-hoeveel water moet er toevoegd worden?
mvg kerCkhof
-
- Berichten: 2.746
Re: tarwe - alcohol
hier heb ik ook aan gedacht:
ik heb nog nooit een bier gezien waarin het alcholpercentage 12 is, dus waarschijnlijk stopt het gisten niet door de overige alcohol maar door een tekort aan suiker, en mijn vraag: hoeveel is dat?
en een tweede argument: bier is toch niet zoet?
ik heb nog nooit een bier gezien waarin het alcholpercentage 12 is, dus waarschijnlijk stopt het gisten niet door de overige alcohol maar door een tekort aan suiker, en mijn vraag: hoeveel is dat?
en een tweede argument: bier is toch niet zoet?
- Berichten: 8.557
Re: tarwe - alcohol
de gisting stopt inderdaad normaal gesproken op ongeveer 12%. Wijn heeft deze concentratie.
Bier is dan dus ook niet zoet (tenzij er extra zoetstof wordt toegevoegd) aangezien al het suiker wordt verbruikt.
Bier is dan dus ook niet zoet (tenzij er extra zoetstof wordt toegevoegd) aangezien al het suiker wordt verbruikt.
"Meep meep meep." Beaker
Re: tarwe - alcohol
alkoholische gisting bij wijn zie
http://www.wijn.org/wijnmaken/gistkennis.html#gist
wat meer over gisten
http://home.wanadoo.nl/entre-les-collines/gist1.htm
zeer veel informatie over vergisten vind je op
http://home.wanadoo.nl/hoorns.hopbier/gist.html
http://www.wijn.org/wijnmaken/gistkennis.html#gist
wat meer over gisten
http://home.wanadoo.nl/entre-les-collines/gist1.htm
zeer veel informatie over vergisten vind je op
http://home.wanadoo.nl/hoorns.hopbier/gist.html
Re: tarwe - alcohol
De enzymen (bacterien) gaan dan dood, na 12 procent alcoholAnonymous schreef:alkoholische gisting bij wijn zie
http://www.wijn.org/wijnmaken/gistkennis.html#gist
wat meer over gisten
http://home.wanadoo.nl/entre-les-collines/gist1.htm
zeer veel informatie over vergisten vind je op
http://home.wanadoo.nl/hoorns.hopbier/gist.html
Daarom gaat het gistingsproces dan niet meer door.
- Berichten: 3.151
Re: tarwe - alcohol
eeuh, gisten zijn geen bacteriën, maar fulltime hardcore eukaryotenAnonymous schreef:De enzymen (bacterien) gaan dan dood, na 12 procent alcohol
Daarom gaat het gistingsproces dan niet meer door.
enzymen in de gist zorgen voor de omzetting.
Appareo decet nihil munditia?
Re: tarwe - alcohol
Vergisting kan stoppen om een aantal redenen:De enzymen (bacterien) gaan dan dood, na 12 procent alcohol
- de suikers zijn op
-de soort suiker die door de aanwezige giststam kan worden omgezet is op
- de aanwezige giststam sterft of wordt inactief door het aanwezige alcoholgehalte.
- gist leeft niet van suiker alleen, een andere levensfactor daalt onder een kritieke grens.
Er zijn giststammen die maar een paar procent alcohol aankunnen, laatst las ik een berichtje over bier met een alcoholpercentage van 26 %. Dit zou ook volledig door vergisting zijn bereikt, dus niet door destillatie of zo.
-
- Berichten: 2.746
Re: tarwe - alcohol
dat heb ik ook ooit eens gelezen
misschien iets waar jeneverproducenten kunnen opvliegen: geen distillatie nodig en geen extra alcoholtaxen
misschien iets waar jeneverproducenten kunnen opvliegen: geen distillatie nodig en geen extra alcoholtaxen
- Berichten: 8.557
Re: tarwe - alcohol
20% is het maximum dat ik kan vinden na een korte zoektoch op het web:
http://www.turbo-yeast.biz/English/Alcotec8.htm
http://www.turbo-yeast.biz/English/Alcotec8.htm
"Meep meep meep." Beaker
Re: tarwe - alcohol
Met de hydrometer kun je het suikergehalte meten.Een SG van 1070 tot 1090 is perfect.Te veel suiker remt de gisting af of doet die niet op gang komen.Er zijn veredelde gisten op de markt waarmee je tot een 14% alcohol kunt bereiken.Uit het boek "Het groot zelf destilleer en likeurmaakboek" van Jan Van Schalk. Kosmos-Z§K Uitgevers,Utrecht/Antwerpen
-
- Berichten: 2.746
Re: tarwe - alcohol
dat is al een oud boek dacht ik
om zo'n hoog alcholpercentage te bereiken:
-de ideale temperatuur (eventueel koeling met spiraalkoeler)
-nog niet met alle suiker starten (na enkele dagen de rest toevoegen)
-voedingszouten toevoegen (ook nog eens na enkele dagen)
-zeer grote gistconcentratie
-Ph ideaal houden
-...
turbo yeast is een bekende, het is een mengsel van speciaal geselecteerde gisten en voedingszouten
om zo'n hoog alcholpercentage te bereiken:
-de ideale temperatuur (eventueel koeling met spiraalkoeler)
-nog niet met alle suiker starten (na enkele dagen de rest toevoegen)
-voedingszouten toevoegen (ook nog eens na enkele dagen)
-zeer grote gistconcentratie
-Ph ideaal houden
-...
turbo yeast is een bekende, het is een mengsel van speciaal geselecteerde gisten en voedingszouten