tarwe - alcohol

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2.746

tarwe - alcohol

als je een hoeveelheid ongebroken tarwe laat gisten en dergelijke, dan krijg je eerst sacchariden en enkele daarvan gisten tot ethanol, mijn vraag nu:

-hoeveel suiker komt er uiteindelijk vrij nadat de enzymen hun werk gedaan hebben?en hoeveel zetmeel blijft er over

-worden al die suikers dan omgezet tot ethanol, of blijft een bepaald deel gewoon suiker

-hoeveel water moet er toevoegd worden?

mvg kerCkhof

Berichten: 2.746

Re: tarwe - alcohol

hier heb ik ook aan gedacht:

ik heb nog nooit een bier gezien waarin het alcholpercentage 12 is, dus waarschijnlijk stopt het gisten niet door de overige alcohol maar door een tekort aan suiker, en mijn vraag: hoeveel is dat?

en een tweede argument: bier is toch niet zoet?

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: tarwe - alcohol

de gisting stopt inderdaad normaal gesproken op ongeveer 12%. Wijn heeft deze concentratie.

Bier is dan dus ook niet zoet (tenzij er extra zoetstof wordt toegevoegd) aangezien al het suiker wordt verbruikt.
"Meep meep meep." Beaker

Re: tarwe - alcohol

alkoholische gisting bij wijn zie

http://www.wijn.org/wijnmaken/gistkennis.html#gist

wat meer over gisten

http://home.wanadoo.nl/entre-les-collines/gist1.htm

zeer veel informatie over vergisten vind je op

http://home.wanadoo.nl/hoorns.hopbier/gist.html

Re: tarwe - alcohol

Anonymous schreef:alkoholische gisting bij wijn zie

http://www.wijn.org/wijnmaken/gistkennis.html#gist

wat meer over gisten

http://home.wanadoo.nl/entre-les-collines/gist1.htm

zeer veel informatie over vergisten vind je op

http://home.wanadoo.nl/hoorns.hopbier/gist.html
De enzymen (bacterien) gaan dan dood, na 12 procent alcohol

Daarom gaat het gistingsproces dan niet meer door.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.151

Re: tarwe - alcohol

Anonymous schreef:De enzymen (bacterien) gaan dan dood, na 12 procent alcohol

Daarom gaat het gistingsproces dan niet meer door.
eeuh, gisten zijn geen bacteriën, maar fulltime hardcore eukaryoten :shock:

enzymen in de gist zorgen voor de omzetting.
Appareo decet nihil munditia?

Re: tarwe - alcohol

De enzymen (bacterien) gaan dan dood, na 12 procent alcohol  
Vergisting kan stoppen om een aantal redenen:

- de suikers zijn op

-de soort suiker die door de aanwezige giststam kan worden omgezet is op

- de aanwezige giststam sterft of wordt inactief door het aanwezige alcoholgehalte.

- gist leeft niet van suiker alleen, een andere levensfactor daalt onder een kritieke grens.

Er zijn giststammen die maar een paar procent alcohol aankunnen, laatst las ik een berichtje over bier met een alcoholpercentage van 26 %. Dit zou ook volledig door vergisting zijn bereikt, dus niet door destillatie of zo.

Berichten: 2.746

Re: tarwe - alcohol

dat heb ik ook ooit eens gelezen

misschien iets waar jeneverproducenten kunnen opvliegen: geen distillatie nodig en geen extra alcoholtaxen

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: tarwe - alcohol

20% is het maximum dat ik kan vinden na een korte zoektoch op het web:

http://www.turbo-yeast.biz/English/Alcotec8.htm
"Meep meep meep." Beaker

Re: tarwe - alcohol

Met de hydrometer kun je het suikergehalte meten.Een SG van 1070 tot 1090 is perfect.Te veel suiker remt de gisting af of doet die niet op gang komen.Er zijn veredelde gisten op de markt waarmee je tot een 14% alcohol kunt bereiken.Uit het boek "Het groot zelf destilleer en likeurmaakboek" van Jan Van Schalk. Kosmos-Z§K Uitgevers,Utrecht/Antwerpen

Berichten: 2.746

Re: tarwe - alcohol

dat is al een oud boek dacht ik

om zo'n hoog alcholpercentage te bereiken:

-de ideale temperatuur (eventueel koeling met spiraalkoeler)

-nog niet met alle suiker starten (na enkele dagen de rest toevoegen)

-voedingszouten toevoegen (ook nog eens na enkele dagen)

-zeer grote gistconcentratie

-Ph ideaal houden

-...

turbo yeast is een bekende, het is een mengsel van speciaal geselecteerde gisten en voedingszouten

Reageer