Springen naar inhoud

EfficiŽnter nieuwe woorden eigen maken


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Abul Fadl

  Abul Fadl


 • >25 berichten
 • 61 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 september 2011 - 01:13

Hebben jullie tips hoe je nieuwe woorden efficiŽnter je eigen kan maken? Ik gebruik meestal het woordenboek van Van Dale, maar soms blijft het woord als nog onduidelijk qua zegswijze. Gewoon een heel simpel voorbeeld: "Bijzonder" is een synoniem van "Speciaal", maar dit betekent niet dat je "bijzonder" met "speciaal" kan vervangen in de uitdrukking "In het bijzonder ..." Ik wil dus zowel de betekenis als de manier waarop het woord gebruikt kan worden (bv. komt voor met bepaalde voorzetsels, woordcombinaties etc.).

Dus eigenlijk zou ik ook kunnen vragen, wat kan ik nog meer doen naast het raadplegen van het woordenboek om een nieuw woord mij eigen te maken? Hoe pakken jullie dat aan wanneer je een woord leest die nog niet in je woordenschat voorkomt?

Bij voorbaat bedankt.

Veranderd door Abul Fadl, 21 september 2011 - 01:17


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 september 2011 - 08:25

Hoe pakken jullie dat aan wanneer je een woord leest die nog niet in je woordenschat voorkomt?


Opgegroeid met de computer en internet vind ik het altijd wel handig om bijvoorbeeld syoniemen.net te gebruiken. Bij veel woorden staat de uitleg erbij, en vele synoniemen ( meer dan in een regulier woordenboek). Kijk maar eens wat er allemaal tevoorschijn komt als je bijvoorbeeld "bijzonder" intikt. Ik hoop dat je er iets aan hebt! ;)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

#3

Rhiannon

  Rhiannon


 • >1k berichten
 • 3003 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 04 oktober 2011 - 11:01

... Hoe pakken jullie dat aan wanneer je een woord leest die nog niet in je woordenschat voorkomt? ...


Abul Fadl, aangezien je toen je nog maar net aangemeld was bij WSF eens hebt gezegd dat je graag verbeterd wilde worden als je een fout maakte in het Nederlands, even een kleine opmerking m.b.t. je bovenstaande zin waarin je 'een woord ... die' gebruikt.

Het betrekkelijk voornaamwoord die verwijst naar de-woorden; dat naar het-woorden, ongeacht het biologisch geslacht. Naar het-woorden die personen aanduiden (meisje, mannetje, vrouwtje, ventje, neefje, nichtje, familielid, Tweede Kamerlid enzovoort), wordt met dat verwezen.
Zie verdere uitleg hier
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures