Springen naar inhoud

Numerieke pde


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Jekke

  Jekke


 • >250 berichten
 • 997 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 december 2011 - 14:58

Beschouw de volgende vergelijkingen:
1) de tweedimensionale warmtevergelijking LaTeX
2) de tweedimensionale golfvergelijking LaTeX
3) en de tweedimensionale transportvergelijking LaTeX

Nu moet ik elk van deze vergelijkingen numeriek oplossen. Hiervoor moet ik het eenvoudigste expliciete schema kiezen voor het desbetreffende type vergelijking.

Voor de eerste twee vergelijkingen is het eenvoudig: De warmtevergelijking is parabolisch en het eenvoudigste schema daarvoor is de expliciete Euler methode. De golfvergelijking is hyperbolisch en het eenvoudigste schema daarvoor is het upwind schema

Echter voor de derde vergelijking weet ik niet zeker tot welke klasse ze behoort. Ik denk parabolisch maar ben niet zeker. En ik ben ook niet zeker of het wel zo belangrijk is om ze te klasseren omdat ze eerste orde is. Bijgevolg heb ik al geen idee welk het beste schema hiervoor is.

Kan iemand me helpen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

mathfreak

  mathfreak


 • >1k berichten
 • 2822 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 10 december 2011 - 15:17

De transportvergelijking is een PDE van de eerste orde. De twee eerste PDE's zijn allebei van de tweede orde, dus voor de transportvergelijking heb je een numerieke methode voor een PDE van de eerste orde nodig.
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures