Eencellig naar meercellig evolutie

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 10

Eencellig naar meercellig evolutie

Hallo,

Enkele jaren geleden heeft mijn leerkracht biologie evolutie uitgelegd. Helaas had ik die tijd tamelijk wat ruzie met sommige leerkrachten en heb ik dat schooljaar amper opgelet(ik leer gemakkelijker zelfstudie). Toch ben ik de laatste jaren meer en meer geboeid geraakt door evolutie. Ik zit nu met een aantal vragen waar ik niet echt antwoord op kan krijgen omdat we nu met andere leerkrachten andere thema's aan het behandelen zijn.

Ik zit vooral met het probleem van de evolutie van eencellige organismen naar meercellige organismen.

-hoe komt het dat eencelligen plotseling aan elkaar blijven hangen?(ik heb gelezen dat dit gebeurde in een soort proteïne lijm die zorgde dat sommigen aan elkaar bleven hangen. Hoe komt het dan dat hun nakomelingen plots allemaal bleven hangen? er zou toch telkens maar een geringen kans zijn dat deze een complex vormden?)

-waarom nemen sommige cellen bepaalde taken op zich/specialiseren ze zich?(twee cellen met evenveel mitochondrien en die even goed voedsel kunnen verwerken zijn toch evolutionair gezien even goed als twee cellen waarvan de ene enkel mitochondrien heeft en de ander enkel voedsel kan verwerken?)

-hoe weten sommige cellen wanneer ze zich moeten doden?(ik heb gelezen dat in primitieve meercellige kolonies sommige cellen zichzelf doden zodat een vlok van de kolonie af kan breken en een nieuwe kolonie kan vormen, hoe weet die wanneer hij dit best doet? zit dit in zijn dna ingebouwd als een tijdbom?)

-hoe treed evolutie op bij cellen die zichzelf in twee delen? er zou toch theoretisch gezien geen enkel verschil in nakomelingen moeten zijn? hoe kunnen die nu evolueren?

dank bij voorbaat :)

Berichten: 10

Re: Eencellig naar meercellig evolutie

ik weet ook niet echt of dit hoort bij schoolvragen of biologie, excuses als het verkeerd staat.

Berichten: 35

Re: Eencellig naar meercellig evolutie

Ik weet niet alle antwoorden op je vragen maar een paar antwoorden kan ik wel geven
hoe treed evolutie op bij cellen die zichzelf in twee delen? er zou toch theoretisch gezien geen enkel verschil in nakomelingen moeten zijn? hoe kunnen die nu evolueren?
Bij het delen kunnen (en worden) fouten gemaakt. dit zorgt voor mutaties en daarop kan evolutie selecteren.
waarom nemen sommige cellen bepaalde taken op zich/specialiseren ze zich?
Ik snap je voorbeeld niet helemaal maar het is vrij duidelijk dat een spiercel een zenuwcel niet kan vervangen.
Hoe komt het dan dat hun nakomelingen plots allemaal bleven hangen?
Deze "lijm" zal in het DNA staan wat overerft naar de nakomelingen.

Berichten: 32

Re: Eencellig naar meercellig evolutie

-waarom nemen sommige cellen bepaalde taken op zich/specialiseren ze zich?(twee cellen met evenveel mitochondrien en die even goed voedsel kunnen verwerken zijn toch evolutionair gezien even goed als twee cellen waarvan de ene enkel mitochondrien heeft en de ander enkel voedsel kan verwerken?
Dat klopt, maar deze cellen hebben energie nodig om deze taken te kunnen uitvoeren en dit is gelimiteerd. Een gespecialiseerde cel zal al zijn energie in die ene taak kunnen steken in plaats van een beetje energie in de ene en een beetje energie in de andere, dus een gespecialiseerde cel is efficiënter.

Overigens, ik geloof dat je specialisatie meer moet zien als bijvoorbeeld een neuron (een gespecialiseerde zenuwcel) of bijvoorbeeld een rode bloedcel. Deze vervullen hele andere functies. Een neuron die ook een rode bloedcel zou zijn (zoals jij zegt in je voorbeeld) is niet mogelijk. Een rode bloedcel moet rond kunnen reizen en zuurstof op kunnen nemen en weer af staan. Een zenuwcel moet juist op 1 plaats blijven en signaaltjes doorsturen. Deze twee cellen zitten heel anders in elkaar, en het is veels te lastig om de functies van deze twee cellen in 1 cel te proppen. Evolutie is over het algemeen het principe van het simpelste antwoord geldt, dat is een alles kunnende cel niet.
-hoe treed evolutie op bij cellen die zichzelf in twee delen? er zou toch theoretisch gezien geen enkel verschil in nakomelingen moeten zijn? hoe kunnen die nu evolueren?
Enkele cellen die onderdeel van een organisme zijn evolueren niet. Individuele ééncelligen (bacteriën) evolueren trouwens ook niet, net zoals jij, als individu ook niet evolueert. Evolutie werkt enkel op populaties.

Maar wat Devilish al zegt, bij het delen kunnen inderdaad mutaties ontstaan die eventueel voor evolutie onder een populatie kunnen zorgen.

Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb, ik ben nog maar een student dus verwacht vooral niet te veel ingewikkelde verhalen van mij maar ik hoop dat het je nu een klein beetje duidelijk is.

Berichten: 10

Re: Eencellig naar meercellig evolutie

bedankt voor de uitleg, het is nu al wat duidelijker :)

Reageer