Springen naar inhoud

Scheikunde PO Nicotinegehalte-bepaling


 • Log in om te kunnen reageren

#1

MouseT

  MouseT


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 mei 2005 - 11:08

Hallo,

Voor school moeten wij een Practische opdracht inleveren voor scheikunde. Nu willen wij kijken of de aangegeven hoeveelheid nicotine op de shagverpakkingen klopt met de echte hoeveelheid nicotine..
We hebben al geprobeerd om op verschillende universiteiten en hogescholen hier proeven voor te doen, maar helaas vonden ze dit allemaal te gevaarlijk om te doen of hadden de aparatuur er niet voor. Nu hebben we net gevonden op internet dat deze bepaling ook mogelijk is met pikrinezuur en dit kan wel op onze school (aangezien we een 1% Pikrinezuur-oplossing hebben), maar we hebben totaal geen idee hoeveel pikrinezuur of hoe we het moeten aanpakken enzovoort...
Ik heb ook al andere topics bekeken over Nicotine, maar daar kon ik ook niks uithalen. Het nadeel is dat het allemaal voor a.s. donderdag eigenlijk af moet zijn..
Weten jullie misschien hoe we deze proef het beste kunnen uitvoeren (met pikrinezuur) en welke hoeveelheden we daarvoor nodig hebben.
De Informatie die we gevonden hebben op internet voor deze proef komt van een eindexamen opgave.. we weten ook niet of deze methode daarom voor 100% betrouwbaar is. De volgende info hebben we gevonden:

Uit een hoeveelheid fijngemaakte tabak (shag?) wordt alle nicotine opgelost. D.m.v. filtratie worden de restanten van de tabak verwijderd. Aan het filtraat wordt vervolgens een overmaat Pikrinezuuroplossing toegevoegd. Hierbij treed een reactie op tussen nicotine en pikrinezuur, waarbij een onoplosbare stof wordt gevormd. De vaste stof wordt afgefiltreerd en de massa van het residu wordt bepaald.
Met behulp van de volgende formule kan het aantal mg nicotine, dat zich in de tabak bevond, worden uitgerekend; aantal mg nicotine = f x aantal mg residu
hierin is f een omrekeningsfactor.
Bij de reactie tussen nicotine en pikrinezuur ontstaat per mol nicotine 1 mol van de onoplosbare stof; er ontstaan geen andere reactieproducten. De molecuulmassa van nicotine is 162.2 u en de molecuulmassa van pikrinezuur is 229.1 u
M.b.v. deze gegevens en de molverhouding waarin nicotine en pikrinezuur reageren, is berekend dat f de waarde 0,2614 heeft.
(http://www.havovwo.n...sk103iiopg2.pdf)

We weten niet in hoeverre deze info betrouwbaar is en of er uberhaupt met shag deze proef gedaan kan worden? Verder vragen we ons af op welke hoeveelheid de vermelding nicotine op de shagverpakking betrekking heeft. Bijvoorbeeld er staat 1 mg nicotine. Houd dat dan in dat er in de gehele hoeveelheid (50 gram) shag 1 mg nicotine moet bevinden.. of 1 mg per zoveel gram shag?

We zitten echt in de knoop met deze proef. Hulp in welke vorm dan ook zou enorm geaprecieerd worden! En als er andere (makkelijkere / handigere) proeven zijn voor het nicotinegehalte te bepalen zouden wij dat graag horen.

In ieder geval bij voorbaat enorm bedankt!

Met vriendelijke groet,
MouseT

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Napoleon1981

  Napoleon1981


 • >1k berichten
 • 2399 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 mei 2005 - 11:38

Volgens mij klopt die reactie wel. Alleen zul je zelf een stof moeten zoeken waar je de shag in oplost voor je het gaat filtreren (dit moet een stof zijn waar dus iig je nicotine in oplost). Verder is een 1% oplossing niet echt ideaal om een overmaat mee te creeren. Wanneer je dit toch doet, goed roeren en ff rekenen hoeveel je minstens moet toevoegen.

Deze pagina biedt wat duidelijkheid over de concentratie nicotine. Ga er maar vanuit dat het nicotine gehalte rond deze waarde zal liggen. Maak een berekening zodat je de hoeveelheid neerslag wel kunt wegen etc.

Suc6

Leon

#3

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6851 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 mei 2005 - 20:29

Is die reactie met nicotine zo specifiek? Zijn er geen andere alkalo´den in tabak die deze reactie zouden kunnen verstoren? Wat is dat voor een produkt? Pikrinezuur kan van alles complexeren!

#4

Napoleon1981

  Napoleon1981


 • >1k berichten
 • 2399 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 mei 2005 - 11:36

Daar maakte ik me inderdaad ook al zorgen over. Je zult echt iets moeten weten over de shag matrix. Het enige waarmee je selectiviteit in de methode kan brengen is met de extractie. De extractie kan daarom wel eens een zeer complexe zijn. Verder is trouwens over deze methode ook niks te vinden op het internet.

#5

Jorim

  Jorim


 • >5k berichten
 • 5289 berichten
 • Beheer

Geplaatst op 31 mei 2005 - 12:33

Is die reactie met nicotine zo specifiek? Zijn er geen andere alkalo´den in tabak die deze reactie zouden kunnen verstoren? Wat is dat voor een produkt? Pikrinezuur kan van alles complexeren!

Volgens mij kan je nicotine vrij gemakkelijk overstoomdestilleren (heel mooi Nederlands woord) vanuit een zeer alkalisch (basisch) milieu naar een zure oplossing, maar hoe betrouwbaar die informatie is, geen idee...

Bevestigende bron ;)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures