koper oplossen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 11

koper oplossen

hallo ik zou graag koper oplossen maar ik weet niet juist hoe dat werkt

he is namelijk het volgende

ik zou willen 50 a80gram rood koper oplossen ik weet dat dit gebeurd met salperterzuur maar welke consentratie of duurt een lager gehalte gewoon iets langer, dan is dit ook geen probleem en hoeveel koper kan 1 liter salpeterzuur oplossen? moet dit verwarmd worden?en kan men dit in inox pot laten reageren?

dank bij voorbaat voor de reakties

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: koper oplossen

Koper is redelijk edel, dus het lost niet heel makkelijk op.

Je hebt vast een reden waarom je koper wilt oplossen. Daarvan kan nog wat afhangen!

Als je je doelen even uitlegt, kunnen we kijken of we je veilig verder kunnen helpen.

Berichten: 10

Re: koper oplossen

In een oplossing van Zwavelzuur zal het waarschijnlijk ook wel goed oplossen. Het lost natuurlijk het beste op in een sterkere contentratie van het zuur. Op school hebben wij zelfs moeten afroken. Daarbij verwarm je het zuur zeer sterk (bunsenbrander) waardoor er zwaveldampen vrij komen.

Berichten: 3.145

Re: koper oplossen

Koper oplossen in salpeterzuur kan behoorlijk gevaarlijk zijn als je niet weet wat je doet.

@Scarto: Wat jij vertelt is niet correct. Koper lost niet op in een oplossing van zwavelzuur, alleen in geconcentreerd heet zwavelzuur. Bovendien, als je zwavelzuur verhit krijg je GEEN zwaveldampen. Je krijgt zwavelzuur-damp, zwaveltrioxide en water. Deze nevel/rook is UITERST corrosief. Oplossen van koper in geconcentreerd heet zwavelzuur is bijzonder riskant.

Dus, als je koper wilt oplossen, neem dan salpeterzuur. Iedere concentratie vanaf pakweg 40% tot zo'n 70% kan wel gebruikt worden. Doe dit wel in een heel goede zuurkast of buiten, wanneer er voldoende wind staat en er niemand dichtbij in de gaswolk kan staan. Bij de reactie komt heel veel NO2 en/of NO vrij. Deze gassen zijn verdraaid giftig en in zelfs vrij lage concentratie kunnen ze dodelijk zijn. Daarnaast komt er ook een hoop warmte vrij bij de reactie.

De reactie kan niet in een inox pot worden gedaan. Deze zal ook oplossen of in ieder geval flink worden aangetast. Gebruik een hittebestendig glazen vat of potje. Probeer de reaktie ook eerst met kleine hoeveelheden (een mespuntje koper metaal in een ml salpeterzuur).

Berichten: 238

Re: koper oplossen

mmm op school met chemlevel 6 :) 8-[

zoals woelen het zegt is het.

daarnaast geldt hoe warmer hoe beter en hoe geconcentreerder je zuur hoe minder je nodig hebt, maar 80gram is nogal een flinke bult.

Ik néém aan dat je praat over poeder....??

(waar ben je anders mee bezig?)

maar wat is een inoxpot? :)

Berichten: 11

Re: koper oplossen

hallo een inoxpot is een rvs pot (roestvrij staal) ja ik woon in belgie hier zegt men inox en nee het in een draad van koper dat ik wil oplossen

heb je bij lager concentratie salpeterzuur minder dampen die vrijkomen of

komen die gewoon niet zo vlug vrij

is dit echt zo giftig dat ik het leven erbij kan laten? als ik het in open lucht doe

ik zou dit in mijn tuin willen doe maar heb wel geen buren zou de pot op 50meter

van mijn huis plaatsen als de wind goed zit en deze reakti zijn werk laten doen

maar hoe weet ik dan als alle koper opgelost is als deze dampen voordured vrijkomen kan ik toch niet naderen? bedankt voor de reakties

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: koper oplossen

Dirk, je stuurde mij een E-mail waarin je uitlegt dat het gaat om kettingen en armbanden die hol worden gemaakt door het edelmetaal om koper heen te maken, en daarna het koper op te lossen in salpeterzuur.

Dit is niet zomaar draad, maar ook nog draad die is verborgen in een beschermend pak! Dat maakt het heel wat moeilijker op te lossen. Ervaring met deze methode hier op het forum zal zeer beperkt zijn. Het lijkt me dat je toch beter te rade kunt gaan bij iemand die dit ambacht beheerst. Mocht je het daar leren, dan kun je in elk geval teruggrijpen op de veiligheidsaanwijzingen die je hier op het forum hebt gekregen.

Berichten: 11

Re: koper oplossen

hallo ja maar het koper zit wel bloot in een open naad waarlangs het zuur naar binnen kan he en is de schakel toe dan worden er gaatjes ingeboord om opnieuw een opening te hebben waar het zuur naar binnen kan om het kopzr op te lossen

dit word altijd zo gedaan maar ik weet niet met welke consentratie van salpeterzuur je kan dit laten doen maar dat is zeer duur zodat de meeste het zelf doen maar ze doen een beetje geheimzinnig erover als je vraagt hoe presies het werkt groeten

Berichten: 3.145

Re: koper oplossen

Met een hoop geduld en geconcentreerd salpeterzuur zal het wel gaan verwacht ik. Je moet alleen niet verwachten dat je dat koper dan snel oplost, dat kan best een proces van een dag of wat zijn.

Dit gaat trouwens niet werken voor zilver rondom koper. Zilver lost ook op in salpeterzuur. Palladium ook. Met goud (minstens 23 karaats) en platina gaat het wel goed. Met lager karaats goud zal ook dat aangetast worden. Het goud lost niet op, maar het metaal waarmee het is gelegeerd wel en daardoor wordt de structuur van het metaal wel aangetast.

Wil je dit een beetje goed doen, dan zul je wel echt geconcentreerd zuur moeten nemen en dan nog aardig wat geduld moeten hebben. Zo nu en dan de boel goed roeren zal ook helpen.

Berichten: 1

Re: koper oplossen

Het kan een domme vraag zijn, maar kan je het proces ook omkeren? Het opgeloste koper uit het salpeterzuur halen?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 3.505

Re: koper oplossen

Knudde schreef: Het kan een domme vraag zijn, maar kan je het proces ook omkeren? Het opgeloste koper uit het salpeterzuur halen?
Je kunt koper uit een oplosbaar koperzout terugwinnen door middel van elektrolyse.
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

Berichten: 12.262

Re: koper oplossen

Dat kan, of via reactie met een minder edel metaal, maar dan krijg je meestal nogal fijn poeder dat er niet direct uitziet als koper (je kunt het wel smelten en er dan iets van gieten), ik weet niet wat je met het koper wilt doen?
Victory through technology

Berichten: 1

Re: koper oplossen

Iemand een idee hoe je opgelost koper uit salpeterzuur kan halen ? Kan ik terug zuiver salpeterzuur bekomen ? Mvg

Reageer