Springen naar inhoud

sulfiet titratie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

truepako

  truepako


 • >25 berichten
 • 79 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 januari 2007 - 20:19

De sulfiet bepaling wordt door middel van een titratie uitgevoerd.

het monster wordt eerst met cadmiumcarbonaat geschud rond 5 minuten (waarom).
In een erlenmeyer wordt eerst zuurstofarm demiwater bij gedaan. Er worden dan fosforzuur en jodaatoplossing in gepipetteerd(waarvoor dient het fosforzuur). Hierna wordt er meer zuurstofarm demiwater bij gedaan. Een hoeveelheid aan kaliumjodide wordt in het mengsel gestopt. Na het rustig omzwenken ontstaat er een geel tot lichtoranje kleur. Er wordt onder het vloeistofniveau monstermateriaal gepipetteerd in bekende volumina.
hierna moet het oplossing ongeveer 5 minuten in een donker ruimte blijven (waarom). Hierna wordt de titratie uitgevoerd met natriumthiosulfaat als titreervloiestof en zetmeel oplossing als indicator. de titratie zowel het procedure moet snel gebeuren in verband met zuurstof(waarom). Het eindpunt is van blauw naar kleurloos en weer een kleur terugslag blauw.

wie kan me helpen??

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

woelen

  woelen


 • >1k berichten
 • 3145 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 januari 2007 - 22:29

Als je titreert voor sulfiet, dan wil je geen invloed van andere reducerende stoffen. Sulfide kan ook aanwezig zijn. Dit wordt gebonden door cadmium ionen als zeer onoplosbaar CdS.

Vervolgens gebruik je fosforzuur. Dit is een redelijk zwak zuur en het zorgt er voor dat het sulfiet deels wordt omgezet in zwaveldioxide (wordt omgezet naar sulfaat bij de titratie), maar omdat het een zwak zuur is wordt eventueel CdS niet weer opnieuw opgelost. Met een sterk zuur lost CdS weer op en komt er H2S in oplossing dat de titratie zal beinvloeden. Tevens leidt een te sterk zuur tot vorming van veel SO2, dat uit de oplossing kan ontwijken. Ook dat leidt tot onnauwkeurigheid.

Waarom het in een donkere ruimte moet zie ik zo ook niet.

De procedure moet snel gebeuren omdat sulfiet/zwaveldioxide door zuurstof uit de lucht kan worden geoxideerd. Dit beinvloedt het resultaat.

#3

truepako

  truepako


 • >25 berichten
 • 79 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 januari 2007 - 00:07

dank je zeer hartelijk met jou uitgebreide uitleg. het heeft me heel veel geholpen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures