Springen naar inhoud

Studies en werk


 • Log in om te kunnen reageren

#1

radioactive

  radioactive


 • >250 berichten
 • 442 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 april 2007 - 18:19

Ik zou eens willen weten wat de mensen precies gestudeerd hebben op dit forum en wat ze nu precies van werk doen. Ik zal volgend jaar chemie gaan studeren en ik ben wel ge´ntreseerd wat de mensen nu precies doen met hun diploma.
En misschien ook negatieve en positieve punten van je werk vertellen.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 03 april 2007 - 20:20

Mocht je het plan hebben om een beroepsopleiding te volgen, dan is het relatief logisch dat je ook in dat beroep terecht zult komen. Dat is voor een universitaire studie niet te zeggen: die doe je voornamelijk om te laten zien dat je je in een onderwerp zelfstandig kunt verdiepen.

Ik heb scheikunde gestudeerd aan de Universiteit, ben pas tijdens mijn studie gaan kijken naar een specialisatierichting, en werk nu als manager R&D bij ÚÚn van de drie bedrijven ter wereld die voor die richting complete apparatuur ontwikkelen en bouwen..... Niet precies wat ik 22 jaar geleden in gedachte had!

#3

Napoleon1981

  Napoleon1981


 • >1k berichten
 • 2399 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 april 2007 - 03:45

Ik heb altijd gedaan wat het gevoel me ingaf. Ik ben chemie gaan studeren op de hogeschool van Alkmaar, wetende dat ik mijn sterkste kant was en ik het leuk vond, iets wat vaak samen komt trouwens. Verder had ik nog helemaal geen idee van chemie eigenlijk inhield op dat moment besef ik nu. Gaande weg krijg je steeds weer keuze mogelijkheden om de vorm van, specialisatie en doorstudeer mogelijkheden aangeboden en kun je dus je eigen loopbaan bijsturen.

Maargoed ik was HBO gaan doen met de intentie daarna een HBO baan te vinden en te gaan werken, maargoed dat is allemaal wat anders gelopen. Na het HBO realiseerde ik me dat ik toch wat meer research wilde doen ipv op een QC lab terecht te komen, waar veel HBO-ers toch zitten. Ik ben dus universiteit gaan doen, met het idee aan de slag te gaan 2 jaar later na het behalen van Bul. Via een stage in amerika ben ik in een promotie onderzoek in Kansas Amerika beland. Ik was/ben een analytisch chemicus maar doe nu tijdens die promotie ook een masters in de pharmaceutische chemie. Zoals het er nu naar uitziet ga ik daarna een baan zoeken in het bedrijfsleven.... maarja dat heb ik al eens eerder gezegd 8-[.

Mijn tip, doe wat binnen je mogelijkheden ligt en kies gewoon iets waar je het meeste zin in hebt. Dan kan je later bijsturen en opnieuw keuzes maken. Uiteindelijk kom je volgens mij dan in een positie terecht waar je bewust of onbewust thuis hoort :oops:

#4

woelen

  woelen


 • >1k berichten
 • 3145 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 april 2007 - 07:31

Ik denk dat ik wel iets verschil van de meeste andere leden hier. Ik heb geen chemie gestudeerd, maar electrotechniek met informatica orientatie en heb na de studie een move gemaakt richting regeltechniek en mechanica (promotie onderzoek naar modelvorming bij ontwerp van mechatronische systemen). Nu werk ik in de ICT als consultant/software engineer.

Chemie is altijd al een hobby van mij geweest en is het nog steeds. Mijn chemie-kennis is home-made, net als veel van de chems die ik thuis heb staan :oops: .

#5

Beryllium

  Beryllium


 • >5k berichten
 • 6314 berichten
 • Minicursusauteur

Geplaatst op 04 april 2007 - 07:44

Ik heb analytische chemie gestudeerd aan de VU in Amsterdam, specialisatie spectroscopie. Nu doe ik een promotie-onderzoek waar eigenlijk niet of nauwelijks chemie in voorkomt. De enige echte link tussen mijn studie en mijn promotie-onderzoek is dat het allebei in de spectroscopische kant zit.
In de praktijk ben ik vooral bezig met het ontwikkelen en optimaliseren van data-analyses en wat daar bij komt kijken.

Kun je nagaan: afgestudeerd in 2004 en tweeŰnhalf jaar later eigenlijk al iets heel anders doen :oops:. M.a.w., je studie op zich zegt niet zo veel over je toekomstige werk, alleen wel het niveau en, globaal, de sector waarin je zal werken.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#6

radioactive

  radioactive


 • >250 berichten
 • 442 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 april 2007 - 08:50

Kun je nagaan: afgestudeerd in 2004 en tweeŰnhalf jaar later eigenlijk al iets heel anders doen . M.a.w., je studie op zich zegt niet zo veel over je toekomstige werk, alleen wel het niveau en, globaal, de sector waarin je zal werken.


Ik heb dit ook al gemerkt, als er aanbiedingen staan in de krant staat er gewoon bachelor (of master) gevraagd. Dan moeten ze wel nog een korte opleiding volgen om de job te doen.

#7

Rickkie

  Rickkie


 • >100 berichten
 • 242 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 april 2007 - 10:17

Ik ben nu bezig mijn analytische chemie HBO (afstuderen). Hierna wil ik in ieder geval nog een opleiding volgen, maar ik weet nog niet echt welke :oops: In utrecht Energy & Science (Master) lijkt me wel erg cool, maar ik wil ook wel de luchtvaart in (effe een beetje anders zeg ma 8-[ ) .
Ik vraag me af of iemand toevallig iemand kent ofzo die de master Energy & Science doet??? Ben nieuwsgierig ;)

#8

Marjanne

  Marjanne


 • >1k berichten
 • 4771 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 april 2007 - 11:58

Ik ben in 1982 afgestudeerd in de electrochemie en al snel daarna begonnen als hoofd-laboratorium bij een commercieel milieulab. Heel wat anders dus. Daarbij hield ik me niet eens zozeer inhoudelijk bezig met de analyses, maar meer met de organisatie van alle werk in het lab.
Op een gegeven moment groeide het lab dusdanig snel, dat ik naast mijn eigen werk, continu bezig was om verbouwingen en interne verhuizingen te organiseren.
Na 13 jaar ben ik in datzelfde lab analytisch chemicus geworden. Een wetenschapsfunctie. Ik hou mij nu vooral bezig met studieprojecten en bied, waar maar nodig, de wetenschappelijk helpende hand aan collegamedewerkers.
Ik hou me bezig met literatuurstudie, de voor ons lab buitenissige analyses, vergaderen, rapporten schrijven en verdedigen.
Het nadeel van mijn werk is dat het altijd druk is en dat alles altijd het liefst nŔt al af had moeten zijn. Het voordeel is dat ik heerlijk vrij ben: ik organiseer mijn eigen werk, kan thuis werken wanneer ik dat wil en heb de vrijheid om mijn eigen werkuren te bepalen.

Maar met electrochemie heb ik niet veel meer te maken gehad.

#9

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 04 april 2007 - 20:42

Het nadeel van mijn werk is dat het altijd druk is en dat alles altijd het liefst nŔt al af had moeten zijn.

Laat ik mensen die twijfelen even uit de droom helpen: dit is overal het geval. Als er ergens tijd over is, is het tijd een andere baan te zoeken, want dat betekent dat er niet genoeg klanten zijn en dan gaat het dus slecht met de business.

Een cursus time management kan een beetje soelaas bieden.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures