chloor in zwembaden

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 17

chloor in zwembaden

Stel je neemt 100 ml zwembad water als monster uit een zwembad en je wilt onderzoeken hoeveel mg/L chloor er in zit hoe kun je dit het eenvoudigst onderzoeken.

Uitgaand dat er OCL- wordt gebruikt voor de desinfectie.

Alvast bedankt.

Berichten: 385

Re: chloor in zwembaden

Je zou zo'n bedrijf / overheidsinstellin kunnen opbellen die dat professioneel meten. Ook zou je eens bij een zwembad kunnen vragen naar zoiets. Van elk zwembad willen ze namelijk weten hoeveel chloor erin zit.

Berichten: 17

Re: chloor in zwembaden

jah maar ik denk dat mensen het hier ook wel zullen weten want waarschijnlijk kan het ook met een een of andere titratie.

*Update

ik moet het op een manier doen die in een lab gebeurt dus niet met een apparaat dat je in het water steekt als dat zou bestaan.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: chloor in zwembaden

Voor deze methode wordt vaak getitreerd met jood en S2O62-. Dit is een algemene methode voor oxidatoren te kwantificeren (= hoeveelheid meten). Op het forum staan genoeg van deze vragen al volledig uitgewerkt.

En ja dat apparaat bestaat: een potentiometer met een chloorselectieve elektrode. Gebruiken ze ook op labs :oops:

Berichten: 3.145

Re: chloor in zwembaden

Er wordt niet getritreerd met S2O62- (dat is dithionaat), maar met S2O32-, thiosulfaat.

Eerst voeg je overmaat jodide toe en wat zuur, voor iedere ClO- worden twee jodide ionen geoxideerd tot een molecuul I2. Vervolgens ga je het jood titreren met thiosulfaat en vlak voor het einde van de titratie gebruik je stijfsel (jood-indicator) om het omslagpunt heel precies te bepalen.

Berichten: 70

Re: chloor in zwembaden

Omdat in een zwembad de concentratie aan vrij chloor (OCl- meestal vrij laag is (grootte-orde 0,3... 1mg/l) is een titratie zeer moeilijk. Meestal wordt een colorimetrische bepaling toegepast (voor de slimmeriken onder ons: met welk reagens?) of ook wel een elektrochemische. Er bestaan immers ion-selectieve elektroden voor vrij chloor. Vanzelfsprekend dient zulke meting dan geverifieerd te worden middels een colorimetrische OCl- bepaling. Trouwens in de meeste zwembaden wordt de vrij chloor meting gecombineerd met een pH meting omdat de desinfecterende werking van vrij chloor sterk pH afhankelijk is: boven pH 8 is vrij chloor praktisch niet meer werkzaam: heeft te maken met een evenwichtsreactie (ik dacht OCl- <-> Cl2).

Yours truly

:oops:

Reageer