Computers op licht.

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

Computers op licht.

:oops: Hoi,,

Ik weet niet of dit natuur of scheikunde is, maar de scheikunde maakt dit spul,

dus zal het ook wel scheikundig zijn.

Om chips van computers nog sneller en/of kleiner te maken heeft men fotonische kristallen gebakken. Kristallen die een lichtfoton (rood, blauw of groen) op commado op kunnen nemen, en ook weer op commando af kunnen geven. Tussen opnemen en afgeven hobbelt het foton ongestoord rond in een kleine holte in zo'n kristal. Met honderden miljoenen tegelijk, in zo'n klein kristalletje.

Mijn vraag daarover is: " is een kristal gevuld met foton's nu zwaarder dan een leeg kristal, of is het verschil zo klein dat we het niet kunnen wegen al zouden we dat willen?"

:) Groetjes, Henk2

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: Computers op licht.

Feitelijk vraag je dus of de fotonen een gewicht hebben?

Dan kun je ervan uitgaan dat ze massaloos zijn.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Gebruikersavatar
Berichten: 794

Re: Computers op licht.

Als ze energie hebben, hebben ze een massa, volgens E=mc2.

Maar ja, da's meer religie dan wetenschap.

En ze worden aangetrokken door zwaartekracht (zwart gat) dus hebben ze massa.

Ow dit zal wel veel reacties tot gevolg hebben, meer iets voor een fysica-forum.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Computers op licht.

Het probleem is denk ik, dat ze zodra ze gewogen worden, een massa hebben en geen energie meer en daarom dus niet meer bestaan.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.507

Re: Computers op licht.

Licht is niks anders dan electromagnetische straling en heeft dus geen massa. Uit de speciale relativietiestheorie kan men afleiden dat een deeltje dat een rustmassa heeft, nooit de lichtsnelheid kan halen. Hence: een foton is massaloos.

Ook leuk om te weten: omdat een foton beweegt met de snelheid van het licht, staat zijn tijd stil. Een foton heeft dus het eeuwige leven.

En wat echtepino zegt, dat ze worden aangetrokken door een zwart gat, is niet helemaal waar. Licht wordt niet zozeer aangetrokken, maar (en nu citeer ik wikipedia): Fotonen (lichtdeeltjes) verliezen energie als ze tegen een zwaartekrachtsveld in bewegen. Bij bijzonder sterke zwaartekracht houden deze fotonen uiteindelijk geen energie meer over en komen ze tot stilstand.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwart_gat

Concreet: Een foton heeft geen massa.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Computers op licht.

Een foton heeft geen rustmassa. De massa bij de lichtsnelheid kan je dan proberen uit te rekenen: m = m0/sqrt(1-v2/c2) = 0/0. Ofwel: kan alles zijn. De massa van een foton wordt dus inderdaad gegeven door E=mc2. Dit is allerminst religie.

Een groen foton van 550nm heeft een energie van 3,6x10-19 J en weegt ca 4x10-36 kg. Enkele miljoenen zul je dus niet zo snel kunnen wegen.

Re: Computers op licht.

Het leuke van licht is dat het zich de ene keer als een golf, en de andere keer als een deeltje gedraagt. De theorieën lopen er over uit een of licht/fotonen nu massa hebben of niet, maar als ze een massa hebben, is die zo uitermate klein dat een actieve chip niet zwaarder zal zijn dan een inactieve.

Dus OF de massa is er niet, OF de massa is verwaarloosbaar klein.

Reageer