HPLC en IC

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 63

HPLC en IC

Hallo,

kan iemand me misschien uitleggen wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen een HPLC en een IC(ionchromatograaf)?

alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: HPLC en IC

Wat is HPLC?

Wat is IC?
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 677

Re: HPLC en IC

HPLC is High Performance Liquid Chromatography en IC is Ion Chromatography.

Beide toestellen werken analoog: een hoge drukpomp pompt de mobiele fase over een kolom waarop de analyten weerhouden worden, waardoor er een scheiding plaatsvindt. Na het verlaten van de kolom komen de analyten bij de detector die een signaal geeft dat evenredig is met de hoeveelheid analyt.

Het verschil tussen beide technieken zit vooral in de kolom en de detector voor de hardware en de aard van de mobiele fase.

Bij HPLC worden vooral matig polaire, maar neutrale componenten gescheiden. De kolom is typisch een aploaire stationaire fase, waarbij C18H37 groepen geënt zijn op een silica skelet. De detector is typisch een UV detector, die de absorbantie bij een welbepaalde golflengte volgt. Een typische mobiele fase is een mengsel van water met een organisch solvent, zoals methanol of acetonitrile.

Bij IC worden ionen gescheiden. Typisch zijn de de normale anorganische ionen, F-, Cl-, Br-, I-, NO2-, NO3-, PO43-, SO42- enz., maar ook kleine organische ionen, zoals formiaat en acetaat zijn mogelijk. Kationen zijn bvb Na+, K+, Ca2+ enz. De kolom is een ionenwisselaar, en de detector is een geleidbaarheidsdetector. De mobiele fase bestaat uit een elektrolytoplossing.

Berichten: 77

Re: HPLC en IC

Ik denk dat je er goed aan doet om ook de suppressor te noemen'dat is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een IC systeem

Berichten: 63

Re: HPLC en IC

oke bedankt,

een suppressor is toch een apparaatje dat ervoor zorgt dat de ionen in de mobiele fase verwijderd worden, zodat deze niet storen bij de detectie?

en zijn er ook anionen die niet meetbaar zijn met de ionchromatograaf?

groetjess

Berichten: 77

Re: HPLC en IC

De suprressor zorgt er inderdaad voor dat storende ionen uit de mobiele fase worden verwijderd/omgezet. Het principe van de suppressor verschilt per fabrikant. De suppressor is alleen nodig voor geleidbaarheids detectie. Maar met geleidbaarheids detectie kun je niet alle ionen meten. Dat is sterk afhankelijk van de pKa van de te meten componenten. is sommige gevallen kun je dan beter kiezen voor UV of electrochemische detectie kiezen. Er zijn dus meerdere detectoren mogelijk

Berichten: 63

Re: HPLC en IC

wat is dan eigenlijk het verschil tussen een RP kolom van de HPLC en een kolom van de IC?

Berichten: 365

Re: HPLC en IC

verwijderd ivm blunder mijnerzijds.dacht dat ik een nieuw topic aangemaakt had niet dus.

Berichten: 677

Re: HPLC en IC

Een RP kolom heet een silicaskelet, waarop C18H37 groepen geënt zijn:

O

|

Si - C18H37

|

O

|

Een IC kolom heeft een skelet van polystyreen - divinylbenzeen, waarop sulfonzuurgroepen staan (als kationenwisselaar) of kwater,aire ammoniumgroepen (als anionwisselaar).

Een prsentatie over de principes van ionenchromatrografie vind je op hier

Reageer