Hoffman

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

Hoffman

Beste mensen,

Voor een schoolopdracht moesten we zelf een apparaat bouwen om bepaalde elementen te krijgen. Het toestel van Hoffman was een geschikte kandidaat. Nu hebben we er een gebouwd, maar die werkt niet helemaal.

Het toestel bestaat uit een plastic buis met een 180graden - bocht onderin. Een hoefijzervorm zeg maar. De bocht zit onderaan en de 2 rechte stukken buis steken omhoog. We hebben de buis gevult met gewoon kraanwater waarin we keukenzout hadden opgelost.

Vervolgens hebben we in de rechtopstaande stukken buis een grafietstokjes uit een potlood gestoken en die aangesloten op een spanningsbron van 12V (gelijkspanning).

Als we spanning door het water laten lopen beginnen aan beide kanten inderdaad gasbelletjes te ontstaan. aan de ene kant veel minder dan aan de andere kant. Het gas hebben we opgevangen in ballonnetjes. 1 van de ballonnetjes was na een paar uur aanzienlijk groter geworden. De andere was niet zichtbaar groter.

Om te klijken of er nu waterstof in het grootste ballonnetje zat, hebben we hem aangestoken. Dit hebben we 4 keer geprobeerd, maar geen van de keren ontbrande het gas in het ballonnetje en dus ook niet met een fluitend geluid.

Waar zit onze fout?

Alvast hartelijk bedankt!

Berichten: 723

Re: Hoffman

Ben niet zo'n elektrolytisch expert, maar het zou kunnen dat je chloorgas hebt gevormd, afkomstig van je toegevoegd keukenzout (oxidatie van Cl- naar Cl2)... Bij dit proces wordt echter ook H2 gevormd. De gaspermeatie door een balon is wel omgekeerd evenredig met de molaire massa van het gas en die van chloor is 35 keer groter dan die van waterstofgas. Het zou kunnen dat je balon die niet opblaast, sneller leegloopt dan hij volloopt...

Dit probleem zou opgelost moeten zijn wanneer je bijvoorbeeld Na2SO4 gebruikt ipv keukenzout.

(Iemand die veel van elektrolyse kent lacht mij nu wrs uit :P )

Gebruikersavatar
Berichten: 794

Re: Hoffman

Neen hoor, prima uitleg, klopt als een bus.

Geen chloriden gebruiken, gebruik een scheutje zwavelzuur of (NaOH) gootsteen ontstopper, soda of inderdaad natriumsulfaat als je het hebt.

Berichten: 2

Re: Hoffman

Ha, bedankt!

Ik ga het eens proberen met NaOH. Dat zag ik nog in de kleder staan.

Berichten: 3.145

Re: Hoffman

Wel even oppassen met NaOH. Als het op de huid komt, dan spoelen tot het zepige/vettige gevoel verdwenen is. NOOIT met handen waaraan NaOH-oplossing zit in/bij de ogen komen. Voor de ogen is deze stof bijzonder schadelijk!

Berichten: 10

Re: Hoffman

Klopt helemaal en succes ermee :D ! Laat je nog even wat er nu uitkomt?

Reageer