Backing Poeder
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 11
Backing Poeder
Ik heb wat bakpoeder in een klein Parfum Tube gedaan en de helft vol met water. Ik heb de dop er niet op gedaan, Toen was ik 2 weken weg en ik kwam thuis en zag ik dat bakpoeder op soort van kleine schervjes glas leek? Niet al het bakpoeder was zo.
Weet iemand hoe dat komt?
In de 2 weken is er niets aangekomen.
Als er in nederland zon scheen dan is de tube wel in de zon gekomen.
Weet iemand hoe dat komt?
In de 2 weken is er niets aangekomen.
Als er in nederland zon scheen dan is de tube wel in de zon gekomen.
-
- Berichten: 4
Re: Backing Poeder
Bakpoeder bestaat uit natriumcarbonaat (Na2CO3). Natriumcarbonaat heeft als eigenschap dat het hygroscopisch is (kan water aantrekken). Het natriumcarbonaat neemt wat water op. Door opname van water krijgt het natriumcarbonaat kristallen omdat het kristalwater bevat.
- Berichten: 6.853
Re: Backing Poeder
Ik begrijp het experiment niet helemaal, maar heb wel een correctie: natriumcarbonaat is de officiële naam van soda. Bakpoeder is natriumwaterstofcarbonaat, NaHCO3.
Re: Backing Poeder
Met kraanwater zal er wel het slecht oplosbare calciumcarbonaat zijn gevormd wat uitgekristalliseerd is.
- Berichten: 794
Re: Backing Poeder
Dat moet bijna wel wijsteenzuur zijn... dat maakt hele mooie kristallen.
@gerard: je krijgt toch ook geen neerslag als je soda oplost in een emmer water?
@gerard: je krijgt toch ook geen neerslag als je soda oplost in een emmer water?
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: Backing Poeder
Bakpoeder is meestal een mengsel van zetmeel (80-85%), natriumbicarbonaat (NaHCO3) en Dinatriumdifosfaat (Na2H2P2O7). Alleen een carbonaat zal geen gasvorming kunnen veroorzaken in de meeste bak condities
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 11
Re: Backing Poeder
Bedankt!Echtepino schreef:Dat moet bijna wel wijsteenzuur zijn... dat maakt hele mooie kristallen.
@gerard: je krijgt toch ook geen neerslag als je soda oplost in een emmer water?
@rwwh
(Het was eerst bedoeld om wat bakpoeder en water in de tube te doen dop er op en dan schiet het. Ik wou meten hoe hard het schiet, Maar toen had ik er de dop er niet op gedaan.)
- Berichten: 496
Re: Backing Poeder
Bakpoeder van Dr Oetker bevat inderdaad de rotzooi welke Archerbarry noemt
Echter de bakpoeder uit de Toko is pure Natriumbicarbonaat. Het zou een wonder zijn als daar uit het niets ineens Wijnsteenzuur uit ontstaat....
Echter de bakpoeder uit de Toko is pure Natriumbicarbonaat. Het zou een wonder zijn als daar uit het niets ineens Wijnsteenzuur uit ontstaat....
- Berichten: 794
Re: Backing Poeder
Bakpoeder is bicarbonaat plus zuur, 'baking soda' is alleen bicarbonaat, misschien dat je daarme in de war bent?
Alleen bicarbonaat kun je niet mee bakken.
Alleen bicarbonaat kun je niet mee bakken.
- Berichten: 496
Re: Backing Poeder
Kan inderdaad, ik ging uit van de Amerikaanse en Aziatische supermarkt versie, daar gebruikt men baking powder en wijnsteen los van elkaar. Men mengt het zelf. In het luie Nederland krijg je alles voorgekauwd in een zakje eenheidsworst.