groenten en fruit uit de kas

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 150

groenten en fruit uit de kas

Veel groente en fruit wordt in kassen geteeld waarin het 24 uur per dag licht is. Heeft dit invloed op bijv. de celstructuur van de gewassen?

Gewassen uit een kas smaken vaak wateriger.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: groenten en fruit uit de kas

Vanwege de gecontroleerde (hopelijk optimale) groei-omstandigheden in een kas hoeft een plant zich niet te wapenen tegen extreme omstandigheden qua kou, wind, uitdroging etc. Alleen al beweging van een plant zorgt voor minder gestrekte cellen (lengtegroei).

Het drogestofgehalte van een kasplant zal dan ook in het algemeen lager liggen. Het gewas is wat weelderiger en minder stevig.

Veel licht verhoogt de groeisnelheid ( grammen droge stof per dag) van de plant. Hij doet in twee dagen waar hij er anders drie over zou doen bijvoorbeeld. Maar tenzij de gemiddelde lichthoeveelheid onder minimumwaarden zakt is de invloed op de smaak niet groot.

Met waterige smaak heeft dat niks te maken. Hiervoor zijn de factoren ras (cultivar) en voeding van de plant tientallen malen belangrijker. En voor veel vruchten: voldoende rijp plukken.

In het begin van de jaren 90 verloren de Nederlandse tomatentelers veel markt vanwege smaakloze tomaten. De veredeling had zich decennialang geconcentreerd op kilo's en houdbaarheid, en de smaak was hierbij op de achtergrond geraakt. Die misser heeft heel veel geld gekost. Sindsdien is er veel veranderd, en is de nadruk veel meer op smaak komen te liggen. De Nederlandse (vaak belichte) kastomaat is terug van weggeweest en staat qua (blinde) smaak (tests) met stip op nummer 1.......
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer