Springen naar inhoud

Welke microscoop voor hobby?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Paardjes

  Paardjes


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 maart 2014 - 21:47

Hallo allemaal,

Ten eerste ben ik nieuw op dit forum dus mijn excuses als ik dit topic bij het verkeerde onderwerp plaats.

Zoals de titel al zegt ben ik op zoek naar een microscoop voor hobbymatig gebruik. Er is zó veel keus en ik kom er zelf niet meer uit. Ik zou graag een eenvoudige en gebruiksvriendelijke microscoop willen, en niet een of andere miskoop, vandaar ik om jullie advies vraag.
Ik wil er voornamelijk mestonderzoek (wormeitelling) van mijn paarden mee doen.
Functies die ik hiervoor nodig heb zijn een duidelijk en helder beeld op 100x vergroting, een grof- én fijnregeling van de objecttafel, eenvoudige condensor, en een kruistafel.

Mijn budget is maximaal 200 euro.

Wie kan mij een geschikte microscoop aanraden?

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 06 april 2014 - 14:58

Ik heb een paar jaar geleden voor mijn zoon een Breukhoven microscoop gekocht. Die zat toen inclusief een eenvoudige digitale opzet net iets boven de 200 euro.

 

De prijs wordt voor 90% bepaald door de kwaliteit van de optica. Voor het werk dat je beschrijft denk ik niet dat je een objectief nodig hebt dat over het hele beeldveld de maximale scherpte heeft en chromatische abberatie voorkomt.


#3

Yvan_be

  Yvan_be


 • >100 berichten
 • 247 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 april 2014 - 16:40

Ik heb niet zo heel lang geleden een monoculair microscoopje met exact de eigenschappen die u beschrijft gekocht, om aan een erg geïnteresseerde jongen van een jaar of 17 cadeau te doen.

 

- Duidelijk en helder beeld op 100x, 400x vergroting

- (Gecombineerde) grof- én fijnregeling van de objecttafel

- Eenvoudige condensor N.A. 0.9

- Kruistafel

- Objectieven Leitz achromaat 3,2*, 10*, 40*

- Oculairs Leitz Periplan 6* en 10*

 

De microscoop in kwestie was een tweedehands Leitz SM Lux (het oude, zwarte model, daterend van de jaren 1950).

Ik heb er €85 voor betaald. Het toestel was in prima staat, zowel mechanisch als optisch. De condensor behoefde centrering, maar dat is een simpel klusje waar je heus geen specialist voor moet wezen.

 

Eerlijk gezegd: ik vind een goed deel van de momenteel aangeboden microscopen, "instapmodel" maar rommel, die in elk geval niet kan tippen aan de degelijkheid van een ouder toestel van een goed merk. Op voorwaarde dat dat in relatief goede staat is, natuurlijk.

 

 


#4

Yvan_be

  Yvan_be


 • >100 berichten
 • 247 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 april 2014 - 09:36

Correctie: de door mij kort beschreven microscoop was geen SM Lux, maar een SM.

Een folder rond deze reeks Leitz microscopen is bijgevoegd, maar kan ook hier gedownload worden: http://microscope.da...croscope SM.pdf .

Deze site is overigens een goudmijn voor geïnteresseerden in oudere Leitz-apparatuur!

Leitz_SM.jpg

 

De Leitz SM is niet de enige interessante tweedehands mogelijkheid, maar voor sommige modellen wordt wel vaker gewaarschuwd. Niet omdat ze in aanleg niet goed zouden zijn, maar omdat blijkbaar regelmatig exemplaren (of partijen) op de markt gebracht worden die een wel erg zwaar leven achter de rug hebben, bijvoorbeeld decennialang gebruik/misbruik in een klas.

 

Van 6 Zeiss Standard Junior KF statieven die ik destijds eens gekocht heb, bleek geen enkel exemplaar nog bruikbaar en alle leden ze aan hetzelfde euvel: een falende fijninstelling, net op de instelling voor optimale beeldscherpte.

 

Omdat herstelling weliswaar mogelijk was, maar erg duur (door onbeschikbaarheid van reserveonderdelen moesten kritische componenten gemaakt worden in een fijnmechanische werkplaats) heb ik dat opgelost door objecttafel en condensorvatting 1mm hoger dan gebruikelijk te monteren. Ik vond het zelf een weinig elegante oplossing, maar het was er een.

De microscopen zijn naar een ontwikkelingswerker gegaan en ze doen nu dienst in een middelbare school, ergens aan de andere kant van de wereld.

 

Als een mens al een advies kan geven dan is het dit: hou het simpel. Dat is doorgaans stukken goedkoper en de kans op problemen wordt er sterk door verkleind. Iedereen die zich al eens beziggehouden heeft met het uitlijnen van de prisma's in een binoculair, zal ongetwijfeld snappen wat ik bedoel...

Veranderd door Yvan_be, 07 april 2014 - 09:55


#5

Yvan_be

  Yvan_be


 • >100 berichten
 • 247 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 april 2014 - 14:28

Omdat ik toch even niks anders te doen heb, heb ik eens rondgekeken op een populaire Nederlandse zoekertjessite. Ik heb gewoon chronologisch gekeken.

De bedoeling: een mogelijke tweedehands kandidaat-microscoop te vinden, voor een prijs zo rond de € 100 of een bod, op basis van uw verwachtingen.

Met "mogelijke tweedehands kandidaat-microscoop" bedoel ik: een toestel dat me de moeite lijkt om het eens nader onder de loep te nemen.

Het valt me overigens op dat er in Nederland een erg groot aanbod van tweedehands Olympus is. Oly moet daar destijds gouden zaken gedaan hebben!

 

"Prachtige Olympus microscoop!!!", bieden, nog geen bod

$_85.JPG

Toestel voldoet aan alle voorwaarden en is compleet. De spiegel is aanwezig en er is zelfs een volwaardige en complete laagspanningsverlichting naar Köhler bij. Condensor is aanwezig, allicht een Abbé.

Er zijn nog wat ditjes en datjes.

De optische uitrusting is niet gespecifieerd, maar allicht zijn de 4 objectieven de gebruikelijke Oly-achromaten 4x, 10x, 40x, 100x. Over oculairs wordt niet gesproken, maar er is er alvast een. 

Mijn bedenkingen: beschikbaarheid laagspanningslampen? Welk oculair?

Mijn maximaal bod: € 150, met verkoop van de 100x O.I. kan mogelijk €20 - €30 gerecupereerd worden en voor die Köhlerlamp wordt dezer dagen wel niet gevochten, maar het scheelt niet veel...

 

"Olympus monoculaire microscoop", vraagprijs: € 50

$_85.JPG

Toestel voldoet aan alle voorwaarden, maar er is geen spiegel. Wel een eenvoudig 230V insteeklampje. Condensor is aanwezig, allicht een Abbé.

Optische uitrusting: objectieven (allicht Oly-achromaat) 4x, 10x, 100x.

Oculair 15x, wellicht compensatie.

Mijn bedenkingen: Het ontbreken van de spiegel, van de 40x, net als het feit dat er enkel een 15x oculair is, vind ik stuk voor stuk nogal grote nadelen!

Maar natuurlijk voor die prijs kan je al eens een tweedehands Oly 40x, een oculair H 10x en een spiegel zoeken. Dan zou je wellicht uitkomen op iets van een € 100... Ik zou het nog even in beraad houden en verder kijken...

 

"Olympus microscoop met kruistafel", bieden, huidig bod: € 27,50

$_85.JPG

Toestel voldoet aan alle voorwaarden en is compleet. Er is enkel een spiegel. Condensor is aanwezig, allicht een Abbé.

Optische uitrusting: objectieven (allicht Oly-achromaat) 4x, 10x, 40x, 100x.

Oculair 7x, wellicht Huyghens.

Mijn bedenkingen: geen

Mijn maximaal bod: € 100.

 

"Microscoop Kyowa, nauwelijks gebruikt", vraagprijs: € 120

$_85.JPG

Toestel voldoet aan alle voorwaarden en is compleet. Er is enkel een spiegel. Condensor is wellicht aanwezig (moeilijk te zien op de foto's), allicht een Abbé.

Optische uitrusting: objectieven (allicht Kyowa-achromaat) 4x, 10x, 40x, 100x.

Oculair 5x en 10x, wellicht Huyghens.

Mijn bedenkingen: geen

Mijn maximaal bod: € 100. Misschien dat ik nog € 10 extra zou proberen afpingelen, gegeven de mindere naambekendheid en dus de lagere wederverkoopwaarde van het toestel. Maar dan is er ook weer die irrationele zwakheid: ik hou wel van het wat aandoenlijke design van die ouwe Kyowa's en dat is ook € 10 waard.

 

Kyowa is veel minder bekend dan Olympus, toch worden er al 75 jaar microscopen vervaardigd in de Kyowa Optical fabriek in Nagano, Japan.

Qua kwaliteit, zowel optisch als mechanisch, moet Kyowa niet onderdoen voor Olympus. Alleen: hun assortiment is veel beperkter. Bij Kyowa geen plan-apo's en geen extreme high end toestellen zoals destijds de Olympus Vanox, de BH-2S of de huidige Olympus top BX-en.

Als men vergelijkbare modellen vergelijkt is Kyowa evenwel een stuk goedkoper en de Belgische vertegenwoordiging voert een erg efficiënt commercieel beleid, vooral naar studenten. Vandaar dat je de huidige Medilux-reeks vaak ziet in de spreekkamer van (iets jongere) artsen en dierenartsen.

 

"Olympus monoculaire microscoop, in kist, opzet voor camera", vraagprijs: € 100

$_85.JPG

 

Ik heb deze laatste, een Olympus GB, erbij genomen hoewel ik denk dat dit toestel minder geschikt is voor uw toepassing. U wil mestonderzoek doen, telling van wormeieren daarenboven. Daarvoor hebt u wellicht een microscoop nodig die zo ontworpen is dat de objecttafel in alle omstandigheden horizontaal blijft. In het andere geval zullen naar beneden zakkende wormeieren uiteindelijk uit beeld verdwijnen, en tellen zal quasi onmogelijk blijken. Het is een bekend nadeel van rechte kantelbare statieven zoals dit.

Sommige fabrikanten (waaronder Leitz) leverden voor dergelijke toepassingen een monoculaire tubus die 45° geneigd was. Daarmee was comfortabel en doeltreffend werken, ook voor uw toepassing, mogelijk. Of dergelijk accesoire ook door Olympus geproduceerd werd: ik weet het niet. Ik heb het in elk geval nooit gezien. Olympus maakte wel een bino, 45° geneigd, voor dit statief, maar ook die ben ik maar een keer "in real live" tegengekomen. Het betrof overigens een total loss exemplaar.

Anderzijds is het dan ook wel weer zo, dat dit klassieke microscooptype tientallen jaren lang in laboratoria over gans de wereld gebruikt is (sommige zijn nog in gebruik), ook voor uw toepassing. Dus toen ging het in elk geval wel. Daarenboven hebben deze statieven het voordeel van de (relatieve) eenvoud. Elke microscooptechnicus kan een dergelijk statief in een wip in orde brengen, tenzij er vitale onderdelen gesneuveld zijn. De gebruikte technologie is rechttoe-rechtaan en je hebt geen 20 verschillende smeervetten en oliën nodig.

 

Toestel is compleet. De spiegel is aanwezig. Condensor is aanwezig, allicht een Abbé.

Optische uitrusting: objectieven (allicht Oly-achromaat) 4x, 10x, 40x, 100x.

Oculair 5x en 10x, wellicht Huyghens.

Mijn bedenkingen: bruikbaarheid, zie boven.

Mijn maximaal bod: € 75, met verkoop van de 100x O.I. kan mogelijk €20 - €30 gerecupereerd worden en de opzet voor de camera brengt ook altijd wel iets op.

 

Goede tweedehands microscopen zijn dezer dagen dus spotgoedkoop. Dat is mijn conclusie. Voor minder dan twee dagen loon van een doorsnee-arbeider, kan men nu een toestel kopen waar Koch, Shaudinn, Heidenhain, Ehrlich... in hun tijd een arm en een been voor zouden gegeven hebben!

Veranderd door Yvan_be, 07 april 2014 - 14:36


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures