stralingsdetectie

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 174

stralingsdetectie

Ik heb enkele vragen i.v.m. het registreren van straling.

Kan een detector die gemaakt is om bv. zichtbaar licht te detecteren, ook intensere straling, zoals gamma-stralen registreren? Waarschijnlijk niet, maar ook niet in de vorm van 'overbelichting'?

Bv.: Stel je wil stralingsbronnen in de ruimte waarnemen met een gamma-stralingsdetector. Kan je dan dus ook de bronnen waarnemen waarvan de intensiteit groter is dan het bereik van de detector?

Waar ik naartoe wil: is het mogelijk dat we een bron van straling niet kunnen waarnemen, doordat de straling zó hoog is, dat we het niet kunnen detecteren met onze toestellen?

Want in dat geval kan het zijn dat donkere materie juist heel heet is, en niet heel koud (want de enige informatie die we hebben over donkere materie is, buiten de gravitatie-effecten, dat het weinig tot geen straling uitzendt).

Is er trouwens een maximum van intensiteit dat straling kan hebben?
You can't predict a fool's behaviour

Gebruikersavatar
Berichten: 1.172

Re: stralingsdetectie

We kunnen gamma straling ontvangen, maar als die donkere materie zo heet is dat de meeste straling harde gamma staling is die wij niet kunnen zien, dan nog kunnen we genoeg straling wel zien, omdat een zogenaamde zwarte straler oftewel een object dat alleen warmte straalt, in elke golflengte uitzend met weliswaar een piekfrequentie, maar ook nog genoeg straling in andere golflengtes. Zie de plankkromme
"If you wish to make an apple pie truly from scratch, you must first invent

the universe." -- Carl Sagan (US physicist and astronomer,1934-1999)

Berichten: 30

Re: stralingsdetectie

Gamma-spectrometrie is afhankelijk van je meetinstrumenten. Gamma's kunnen zo hoog-energische zijn dat ze dwars door je detector heen vliegen.

Reageer