mitose

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 20

mitose

Als ik aan klasgenoten vraag wat mitose is, dan zeggen ze voornamelijk dat het deling is van een cel.
 
Ik was vandaag de neuronen aan het besturen en ik kwam organellen en een celkern tegen, betekent dit dat dus elke celtype soort.
epitheelcel, gliacel, zenuwcellen en zo iedere andere dus kunnen delen omdat ze dus ook in bezit zijn van allemaal celkernen?
 
klopt dit?

Gebruikersavatar
Berichten: 27

Re: mitose

In theorie zouden ze dan kunnen delen maar dit betekend niet dat ook daadwerkelijk gebeurt. Bepaalde cellen in de hersenen delen bijvoorbeeld tot zover wij nooit terwijl zij wel een celkern hebben. Ook bijvoorbeeld witte bloedcellen hebben een celkern maar delen zelf niet. Het hebben can een celkern betekend dus niet automatisch daad een cel ook zal delen. Het is echter wel en vereiste voor deling.

Berichten: 3

Re: mitose

Zowel prokaryote cellen, die geen celkern bevatten, als hun tegenhangers, eukaryote cellen, kunnen zich delen. Het bezitten van een celkern is dus geen nodige voorwaarde opdat cellen zich kunnen delen. Merk wel dat het proces voor beide soorten cellen op onvergelijkbare wijzen plaatsvindt: prokaryote cellen doen aan binaire deling en bij eukaryoten is er sprake van mitose of meïose.
 
Een cel zal na verloop van tijd ophouden met delen ten gevolge van de afwezigheid van het enzym telomerase. In een cel gaat van een telomeer-sequentie aan het uiteinde van een chromosoom, na elke deling, een stukje verloren. Wanneer uiteindelijk geen resterende telomeren meer aanwezig zijn, stopt de celdeling (en zal de cel bijgevolg ook niet meer vervangen kunnen worden na afsterven). Stamcellen beschikken daarentegen wel over het enzym telomerase. Deze zorgt ervoor dat het stukje telomeer dat verloren gaat steeds weer geregenereerd wordt. Bijgevolg is een stamcel in staat oneindig te delen.
 
Samengevat, enkel de aanwezigheid van chromosomen (met telomeer-sequentie) is vanzelfsprekend een nodige voorwaarde voor het delen van de cel. Het onderscheid tussen eindige en oneindige deling wordt dan gemaakt door het al dan niet aanwezig zijn van het enzym telomerase.
 
Dilirium

Gebruikersavatar
Berichten: 27

Re: mitose

Helder, dank je!

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: mitose

Kleine toevoeging: bacteriën hebben ronde chromosomen zonder telomeren. Dit voorkomt de beschreven problemen met het steeds korter worden.

Gebruikersavatar
Berichten: 87

Re: mitose

Het heeft niet alleen te maken met het korter worden van de telomeren (overigens gaan cellen in senescence lang voordat ze geen teloneren meer hebben!)

Volledig gedifferentieerde cellen, zoals inderdaad bijv. witte bloed cellen, delen ook niet meer en worden na afsterving vervangen door andere gedifferentieerde cellen die ontstaan vanuit stamceldeling.

Reageer