Keuze bioplastic om te synthetiseren en af te breken

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

Keuze bioplastic om te synthetiseren en af te breken

Beste mensen,

Voor een project gaan we een bioplastic synthetiseren en van dit bioplastic gaan we aantonen dat het goed afbreekbaar is. Op dit moment zijn we opzoek naar een bioplastic die we kunnen maken en afbreken. We zitten met een tijdslimiet van 2 practicum dagen. Pla is op dit moment de meest aantrekkelijke, maar uit literatuur blijkt dat het niet gemakkelijk is om (binnen 2 weken) aan te tonen dat pla afbreekbaar is.

Hebben jullie enig idee welke andere plastics we mogelijk kunnen overwegen?

Alvast bedankt

Berichten: 2

Re: Keuze bioplastic om te synthetiseren en af te breken

Ter verduidelijking, het word biologisch afgebroken

Berichten: 12.262

Re: Keuze bioplastic om te synthetiseren en af te breken

Het hangt een beetje van je definitie van een 'plastic' af: Polymelkzuur heeft redelijk wat weg van wat veel mensen als 'plastic' zouden benoemen maar is wel biologisch afbreekbaar. Anderzijds zou je ook kunnen kijken naar cellulose-achtige vezels die wellicht sneller biologisch af te breken zijn maar toch nog wel wat weg hebben van plastics op het eerste gezicht.

In die zin is het een wat oneerlijke opdracht: Neem een materiaal als hout. Dat is volledig biologisch afbreekbaar onder de juiste omstandigheden, maar kan ook eeuwenlang intact blijven onder ander omstandigheden. En of je een hardhouten terrasvloer tot compost kunt reduceren in 2 weken tijd? Ik geef het weinig kans, al is het volstrekt biologisch afbreekbaar ;)
Victory through technology

Reageer