Hertogdom Gelre, Bisdom Utrecht, Graafschap Holland

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

Hertogdom Gelre, Bisdom Utrecht, Graafschap Holland

Het huidige Nderland bestond in de middeleeuwen uit Hertogdom Gelre, Bisdom Utrecht, Graafschap Holland. Aan het hoofd van deze staatsvormen stonden respectievelijk een hertog, bisschop en graaf. 
 
Deze drie behoorden tot het Heilige Romaanse Rijk. Het is bekend dat er tussen deze drie eenheden veelvuldig strijd werd geleverd om macht. De graven, hertogen en de bisschop konden elkaar wel de ogen uitsteken. Waarom deed het staatshoofd van het Heilige Romaanse Rijk hier niets aan?

Gebruikersavatar
Berichten: 5.609

Re: Hertogdom Gelre, Bisdom Utrecht, Graafschap Holland

In de middeleeuwen werkte men vaak met het 'primus inter pares' principe, zeker in de late middeleeuwen in het Heilige Roomse rijk (waar je het hier over hebt)
http://en.wikipedia.org/wiki/Primus_inter_pares
 
Het is iets dat we tegenwoordig niet meer kennen, maar eigenlijk stond de keizer niet boven de andere adel, enkel in titel. Hij was de belangrijkste, maar stond tussen gelijken (m.a.w. hij had hen niet te bevelen).
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet

And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign

-Alanis Morisette-

Berichten: 2

Re: Hertogdom Gelre, Bisdom Utrecht, Graafschap Holland

Ik bedoel inderdaad het Heilige Roomse Rijk. 
 
De keizer stond dus niet boven de andere adel, maar tussen gelijken (de keizer was dus in feite gelijk aan de hertogen, graven en bisschop neem ik aan). Hoefden ze dan helemaal niet te gehoorzamen aan de keizer? 
 
Wat als er oorlog was tussen het Heilige Roomse Rijk en een naburig land?

Berichten: 103

Re: Hertogdom Gelre, Bisdom Utrecht, Graafschap Holland

Ik kijk zo maar af en toe bij dit forum dus mijn reactie is wat laat. De vraag van SaryonSun is eenvoudig; met een volledig antwoord zou echter een heel boek gevuld kunnen worden. Eerst nog een kleine correctie: in het huidige Nederland hadden we ook nog het graafschap Zeeland en het hertogdom Brabant (alleen het noordelijke deel dan) terwijl in Limburg ook nog wat kleine vorstendommetjes lagen. Friesland was een 'vrije heerlijkheid'; simpel en kort door de bocht gezegd: daar regelden ze hun eigen zaakjes onderling (let wel: er was een adellijke bovenlaag van zgn. hoofdelingen, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdeling).
De graaf van Holland en Zeeland, de hertog van Gelderland etc. etc. stonden formeel in een leenverhouding tot de Duitse keizer. Formeel had de keizer (gekozen door de keurvorsten) het dus voor het zeggen, in werkelijkheid stelden de graaf van Holland, de hertog van Gelderland etc. zich steeds zelfstandiger op. Kijken we bijv. naar Holland dan kunnen we zeggen dat zo ongeveer vanaf midden/eind 13e eeuw de graaf van Holland zich als een zelfstandig soeverein vorst kon gedragen en dat dus ook deed. De keizer heeft wel pogingen ondernomen om dat zelfstandigheidsstreven te onderdrukken. Voorbeeld: even na het jaar 1000 vestigde graaf Dirk III zelfstandig een tol op de plek waar nu Vlaardingen ligt. De keizer stuurde er wel met een leger op af maar dat werd in 1018 jammerlijk verslagen.
 
 
Bovendien: het Duitse Rijk was groot. Wat moest de keizer als in het oosten bijv. de hertog van Saksen en de markgraaf van Brandenburg in oorlog waren en in het westen de graaf van Holland met de bisschop van Utrecht met elkaar in de clinch lagen.
 
 
Wat als er oorlog was tussen het Heilige Roomse Rijk en een naburig land?
 
Dan was bijv. de graaf van Holland verplicht de keizer te helpen; dat vloeide voort uit de leenverhouding. Of dat altijd gebeurde was natuurlijk vraag 2. Mij schiet te binnen dat de graaf van Holland met een aantal manschappen de Duitse keizer Frederik Barbarossa volgde op kruistocht.
 
Heel formeel gesproken is de band tussen wat nu het huidige Nederland is en het Duitse Rijk doorgesneden met het vredesverdrag van Münster in 1648. Maar de formaliteit beantwoordde toen al lang niet meer aan de werkelijkheid.

Reageer