Evolutie van Primaten

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 264

Evolutie van Primaten

Twee maanden geleden was er een interessant en intrigerend artikel over een vondst van beenderen van een fossiele primaat in een kolenmijn in  Gujarat, India.
 
(Sciencedaily 15-8-2016) Twenty-five little bones tell a puzzling story about early primate evolution
Newly discovered primate bones appear to be the most primitive ever found
 
Summary: A cache of exquisitely preserved bones, found in a coal mine in the state of Gujarat, India, appear to be the most primitive primate bones yet discovered, according to a new analysis. Their assessment of the bones, belonging to ancient, rat-sized, tree-dwelling primates, bolsters the controversial idea that primates native to what is now India played an important role in the very early evolution of primates.
 
Het intrigerende en controversiële is natuurlijk dat het een hint geeft dat (in tegenstelling met de huidige inzichten) India heel misschien de plaats kan zijn waar de vroege evolutie van primaten heeft plaats gevonden. En dan speelt bij de vroege evolutie de geologische geschiedenis van India ook een rol. De drift van die landmassa van vlak bij Madagaskar, en lange tijd als een geïsoleerde landmassa, een eiland, naar het botsen met Azië.
 
Zou het een paradigma shift kunnen geven over waar we die evolutie van primaten moeten lokaliseren?
Er zouden natuurlijk meer fossielen gevonden moeten worden in India voordat het model "out of India" meer stevigheid krijgt.
Maar is het niet een interessant gedachten experiment, een out of India hypothese voor de primaten.
Voor de Haplorrhini en de Strepsirrhini en misschien zelfs voor de hele clade Euarchonta, want de Toepaya's en de Huidvliegers vind je nu ook alleen in Z.O. Azië.
 
 
 
 
 

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Evolutie van Primaten

De out of africa theorie staat zeker niet vast, out of asia en ook de multiregionale theorie zijn allemaal mogelijkheden. Hier zal vast nog niet het laatste over zijn gesproken.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 12.262

Re: Evolutie van Primaten

Zo zijn er wel meer theorien die soms van verder inzicht voorzien worden. 
 
Ik zag laatst ergens (weet niet meer waar) een aardig verhaal over de domesticatie van honden, die mogelijk afzonderlijk heeft plaatsgevonden in europa en azie, en later gemengd zijn ergens in het midden (zeg maar via de zijderoute). 
 
Het lijkt me niet onmogelijk dat bij de evolutie van primaten ook sprake kan zijn van paralelle ontwikkelingen die eventueel later weer met elkaar in contact kwamen en elementen van beide combineerden. Of dat daadwerkelijk gebeurd is laat ik geheel aan evolutiebiologen, maar het is geen theoretische onmogelijkheid. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Evolutie van Primaten

Domesticatie kan heel snel gebeuren. Dat dit met honden meerdere keren kan zijn gebeurd is ook zeker niet onvoorstelbaar. Kijk bijvoorbeeld hoe snel de domesticatie van de Russische rode vos is gegaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Domesticated_Red_Fox#Initial_experimentation
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 264

Re: Evolutie van Primaten

Wouter_Masselink schreef: De out of africa theorie staat zeker niet vast, out of asia en ook de multiregionale theorie zijn allemaal mogelijkheden. Hier zal vast nog niet het laatste over zijn gesproken.
Dat hier vast nog niet het laatste over zal zijn gesproken ben ik helemaal met je eens. Het is zeker nog een onderwerp van onderzoek en dat zal het ook nog wel een tijdje blijven. Maar de ontwikkelingen in dat onderzoek vind ik boeiend.
 
Maar ik wil wel benadrukken dat "out of India" niet hetzelfde is als "out of Asia". India was in het Paleoceen en het vroege Eoceen nog niet met Azië verbonden. Nog een groot eiland. Ik denk alleen wel dat je er vanuit mag gaan dat als er op India in die periode van isolatie landzoogdieren waren, dat die fauna gedurende die lange tijd van isolatie een eigen evolutionaire weg heeft bewandeld. En dat die fauna zich pas over Azië heeft verspreid vanaf het moment dat de landmassa van India heel langzaam in de nabijheid van de landmassa van Azië kwam. Maar er zijn dus inderdaad ook theoriën waarin de evolutie van de eerste primaten in oost-Azië wordt gesitueerd. 
 
De Multregionale theorie is eigenlijk een theorie die te maken heeft met de latere verspreiding van de mensheid over de Aarde. Of is die theorie zo uitgebreid dat het ook slaat op de vroege verspreiding van placentale zoogdieren op Aarde?
 
Ik denk even wat na.. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de buideldieren (Metatheria) gaat over Z.Amerika, Antarctica en Australië. Heel erg Gondwana naar mijn idee. Of zijn er ook fossielen van vroege buideldieren op de Noordelijke landmassa's gevonden?
Dan de Placentale Zoogdieren (waarvan je mag aannemen dat die allemaal een gemeenschappelijke voorouder hebben die ergens en eens geleefd heeft, dus dat het niet een evolutie is die meermalen en op verschillende plaatsen heeft plaats gevonden).
De vroege evolutionaire splitsingen betreffen de Xenartha  ( een Z.Amerika verhaal) en de Afrotheria (uiteraard een Afrika verhaal)
De Xenartha en de Afrotheria worden tegenwoordig ook wel de Atlantogenata genoemd.
 
De andere 2 hoofdgroepen, en waarvan de evolutie meer op de Noordelijke landmassa's wordt verondersteld, zijn de Laurasiatheria en de Euarchontoglires.
Van de Glires hebben de knaagdieren, naar wat ik heb begrepen, al een heel vroege bijna mondiale verspreiding. (en dat lijkt me een evolutie in India te weerspreken.) Maar bij de haasachtigen (Lagomorpha) is er tussen de vele inzichten ook zo'n verhaal wat naar India wijst. Op en.wikipedia lees ik bij het lemma Lagomorpha:
 
Recent finds suggest an Indian origin for the clade, having possibly evolved in isolation when India was an island continent in the Paleocene.[9]
 
(met de bronverwijzing: Rose K.D., Deleon V.B., Mmissian P., Rana R.S., Sahni A., Singh L. & Smith T. (2008). – Early Eocene lagomorph (Mammalia) from western India and the early diversification of Lagomorpha. – Proc. Royal Society B, RSPB 2007.1661.R1)
 
Nu is er met de evolutie van primaten dus een zelfde hint.

Reageer