Springen naar inhoud

vliegwiel in vacuum


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 01 juni 2004 - 13:16

Weet iemand hoeveel energie het kost om een ruimte (vliegwielbehuizing) tot een bepaalde druk vacuum te zuigen? Een formule zou mooi zijn...

Het zou ook al goed zijn als iemand weet welke druk je kan bereiken met een vacuumpomp geschikt voor in een hybride auto (dus niet te duur enzo).

EDIT:
Nog iets, weet iemand hoeveel de viscositeit van lucht veranderd bij bijna vacuum? Mijn encyclopedie zei nml. dat viscositeit ineens sterk kon afnemen bij zeer lage drukken.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Germen

  Germen


 • >250 berichten
 • 259 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 juni 2004 - 14:08

Theoretisch: pV = nrT, dus de druk maal het volume. Bij een druk van 1 atmosfeer kost dat dus per vierkante meter vacuüm 10^5 J oftewel 100 kJ.

Praktisch: je zit met het rendement van de pomp. Het gemakkelijkst is denk ik een ruimte met een zuiger vacuüm te zuigen (beetje lucht achterlaten om geen vacuumsedimentatie tussen zuiger en buis te krijgen, is denk ik sowieso al het geval omdat de omstandigheden in je proef niet ideaal zullen zijn).

Bij zeer lage drukken kan statistische mechanica beter gebruikt worden om de viscositeit te voorspellen. Houd je vast: in een ideaal gas is de viscositeit ONAFHANKELIJK van de dichtheid van het gas. De reden is dat in een dicht gas weliswaar meer moment wordt getransporteerd door het grotere aantal moleculen, maar deze door de kortere tijd voordat ze tegen een ander molecuul knallen, exact wordt opgeheven. Zie Schroeder, Thermal Physics.
Bij zeer lage dichtheden is een gas niet meer echt continu en kan dan beter door middel van statistische mechanica beschreven worden. En dan daalt de viscositeit dus wel snel.
“Religion is an insult to human dignity. With or without it, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion.”-- Steven Weinberg

#3


 • Gast

Geplaatst op 27 september 2004 - 21:16

wat is die viscositeit van lucht dan?

#4

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 28 september 2004 - 19:59

klein, je kunt je eigen beter afvragen hoe efficient een vacuum pomp kan zijn, het wordt namelijk steeds moeilijker om ergens lucht uit te zuigen,dus hoe meer vacuum, hoe meer kracht het kost. Ergens houdt het dus op, waar het ophoud hangt af van de pomp-vacuumkamer combinatie. En ja,je kunt dit wel allemaal narekenen, maar wat heb je der aan...

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures