Prikkels omzetten in impulsen door zintuigen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 338

Prikkels omzetten in impulsen door zintuigen

Op welke wijze zetten zintuigen (sensoren of receptoren) in,-en uitwendige prikkels om in impulsen?  Op welke manier worden de impulsen door zintuigen doorgegeven aan sensorische neuronen?
Geldt dit voor elk type zintuig: intero,-en exterosensoren?
 
 

Gebruikersavatar
Berichten: 778

Re: Prikkels omzetten in impulsen door zintuigen

Google geeft al wat antwoord op de vraag: 'omzetten prikkels'; onder andere https://www.gezondheidsuniversiteit.nl/sites/gezondheidsuniversiteit/files/lesmateriaal_avond_2.pdf

Gebruikersavatar
Berichten: 338

Re: Prikkels omzetten in impulsen door zintuigen

Met alle respect voor jouw reactie, maar in dit algemene artikel wordt helemaal niet ingegaan op de manier waarop prikkels in impulsen worden omgezet. Er wordt zelfs beweerd, dat dit voorbehouden is voor neuronen.
Zie citaat uit het artikel meteen al in de 2e alinea:
 
"Onze zintuigen geven ons informatie over de omgeving waarin we zijn; onze ogen, oren, neus, tong en onze tast maken het mogelijk om ons te oriënteren. Al deze zintuigen ontvangen prikkels, zoals het licht dat op het netvlies valt, de aardbei die over je tong rolt en de doorn van een roos die in je vingers prikt. Dit zijn allemaal sensibele (door een zintuig waargenomen) prikkels. Deze prikkels worden waargenomen door neuronen, die het licht en de smaak omzetten in een elektrisch signaal. Dit elektrisch signaal wordt via het neuron óf rechtstreeks naar de hersenen gestuurd óf eerst naar het ruggenmerg en dan naar de hersenen gestuurd, waar het contact maakt met andere neuronen".

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Prikkels omzetten in impulsen door zintuigen

Geldt dit voor elk type zintuig
 
Ik denk het niet. Het oog bijvoorbeeld heeft in de staafjes de lichtgevoelige pigmentstof rodopsine. Door inval van zichtbaar licht valt deze stof uit elkaar, waardoor er een chemisch potentiaal verandert (hoe exact weet ik niet), en die veranderende elektrische spanning wordt opgepikt door de neuronen.
Maar in het oor (het orgaan van Corti) veroorzaken de bewegende trilhaartjes door de opening van kanaaltjes een ionenstroom, en de lading daarvan wordt op neuronen overgebracht. Ook hier ken ik de details niet, maar deze doorgifte werkt toch echt anders.

Reageer