Voorbeelden van macro-evolutie

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.623

Voorbeelden van macro-evolutie

Zijn er duidelijke voorbeelden van macro-evolutie? Het gaat me er niet om, om het vuurtje onder de discussie tussen creationisme en evolutionisme aan te wakkeren; ik wil alleen maar voorbeelden zien van macro-evolutie, verder niks.
Beter kaal als geen haar want een kip snurkt

Gebruikersavatar
Berichten: 8.559

Re: Voorbeelden van macro-evolutie

Ja deze voorbeelden zijn er. Deze staan weergegeven in een zogenaamde phylogenetische boom of 'tree of life'.

hier een voorbeeld:

http://www.bork.embl.de/tree_of_life/tree_...eb15_300dpi.jpg

(let op: groot plaatje)
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 78

Re: Voorbeelden van macro-evolutie

Leuk plaatje Wouter! Geeft goed aan hoe ontzettend veel diversiteit er in bacteriën zit tov dieren of planten.

Maar wat is het toch met dat vermadelijke begrip 'macro-evolutie' dat het telkens weer opduikt? Wetenschappelijk is het namelijk gewoon onzin. Er is geen redelijk onderscheid te maken tussen zogenaamde micro- en macro-evolutie. Het is allebei gewoon evolutie, punt.

Creationisten maken graag onderscheid tussen micro- en macro-evolutie om vervolgens te beweren dat het eerste wel bestaat, en het tweede niet, waarna elk argument of voorbeeld waar je mee aankomt óf wordt ontkent óf aan micro-evolutie wordt toegeschreven. Dat is een heilloze discussie, omdat de onderliggende premisse, het verschil tussen micro- en macro-evolutie, gewoon onzin is. Laat je er niet in meeslepen!

Gebruikersavatar
Berichten: 8.559

Re: Voorbeelden van macro-evolutie

hoewel macro-evolutie een opeenvolging is van meerdere micro-evoluties. Bij macro-evolutie ontstaan er 2 verschillende soorten, bij micro-evolutie is dit niet het geval. M.A.W: micro-evolutie blijft binnen de soort, macro-evolutie laat de soort buiten zichzelf treden.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 590

Re: Voorbeelden van macro-evolutie

De opmerking van Diadem snijdt zeker hout, macro- en microevolutie is alleen kunstmatig te onderscheiden. Waar het om gaat is genetische diversiteit, totstandgekomen omdat de replicatie van DNA nét geen feilloos proces is. Er kunnen kleine verschillen in het DNA ontstaan zodat nakomelingen net iets ander DNA hebben. Dit proces gaat zo voort en als er maar genoeg veranderingen optreden is er uiteindelijk sprake van een nieuwe soort. Het onderzoeken van dergelijke verschillen in DNA (of bepaalde eiwitten of RNA) leidt tot een fylogenetische boom. Hierin is te zien hoe sterk het DNA verschilt van dat van andere soorten.

Dit is wel een veelgebruikte boom: http://www.winterwren.com/apbio/handouts/e...vol/domains.gif

Het geeft de drie fundamentele domeinen van al het leven weer, bacterien, archeae (ook een soort bacterien), en de eucarya (organismen die een celkern hebben waaronde planten, schimmels en dieren).

Als je dus vanaf de stam richting de dieren gaat komt je eerst langs de acrheae, deze, veelal exotische, bacterien zijn dus nauwer aan ons verwant dan gewone bacterien, en verder de eencellige dieren, slijmzwammen, planten en daarna pas de dieren. Het is dus duidelijk dat we meer op planten lijken dan op slijmzwammen :roll: , in genetisch opzicht dan...

Hier nog een, die geeft wat meer inzicht in genetische overeenkomsten tussen o.a. dieren. http://cwx.prenhall.com/horton/medialib/me...ges/FG03_22.JPG

Alle takjes aan deze bomen geven dus "macroevolutie" weer.

Berichten: 78

Re: Voorbeelden van macro-evolutie

Nouja, ik overdreef misschien wat in mijn vorige post. Maar alleen om het punt goed duidelijk te maken :roll:

Je kunt natuurlijk wel onderscheid maken tussen kleine evolutionaire veranderingen en grote evolutionaire veranderingen. Dat zou je dan micro en macro evolutie kunnen noemen. Maar dit onderscheid blijft toch behoorlijk kunstmatig, met een redelijk willekeurige grens.

Het is precies dezeflde evolutie, maar op een andere schaal. Er ligt geen ander principe aan ten grondslag, geen ander mechanisme. Kunstmatig onderscheid tussen micro- en macroevolutie leidt daarom in discussies tot verwarring.

Reageer