Springen naar inhoud

het lam


 • Log in om te kunnen reageren

#1

tomstein

  tomstein


 • >100 berichten
 • 113 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 mei 2006 - 18:16

in de openbaring kom ik heel vaak het lam tegen
wat word daarmee bedoelt?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

EelcoStorm

  EelcoStorm


 • >250 berichten
 • 289 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 mei 2006 - 06:55

Bij mijn weten het lam God's: Christus.

Eelco

#3

Johan2

  Johan2


 • >1k berichten
 • 1780 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 31 mei 2006 - 12:00

in de openbaring kom ik heel vaak het lam tegen
wat word daarmee bedoelt?

In de meeste bijbels staan onderaan elk hoofdstuk verwijzingen naar andere bijbelteksten. Daarmee kun je zelf al heel wat van dit soort vragen beantwoorden. De schrijver van de apocalyps ("Johannes") verwijst in zijn tekst voortdurend naar het Oude Testament. Hij schrijft zijn tekst in de vorm van een visioen en verwijst ook veel naar visioenen, waarvan die van Ezechiel en Jesaja de belangrijkste zijn.
Een belangrijke sleuteltekst is Jesaja 53: 5-7:
Om onze zonden werd hij doorboord,
om onze wandaden gebroken.
Voor ons welzijn werd hij getuchtigd,
zijn striemen brachten ons genezing.
Wij dwaalden rond als schapen,
ieder zocht zijn eigen weg;
maar de wandaden van ons allen
liet de HEER op hem neerkomen.
Hij werd mishandeld, maar verzette zich niet
en deed zijn mond niet open.
Als een lam dat naar de slacht wordt geleid,
als een ooi die stil is bij haar scheerders
deed hij zijn mond niet open.


Deze tekst is door de schrijvers van het Nieuwe Testament geïnterpreteerd als slaande op Jezus:

Johannes 1: 29
De volgende dag zag hij [Joh. de Doper] Jezus naar zich toe komen, en hij zei: ‘Daar is het lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt'.

1Petrus 1: 28, 29
U weet immers dat u niet met zoiets vergankelijks als zilver of goud bent vrijgekocht uit het zinloze leven dat u van uw voorouders had geërfd, maar met kostbaar bloed, van een lam zonder smet of gebrek, van Christus.

Hebreeën 9: 13-14
Want als het lichaam van wie onrein is al wordt gereinigd en geheiligd wanneer het besprenkeld wordt met het bloed van bokken en stieren of bestrooid met de as van een jonge koe, hoeveel te meer zal dan niet het bloed van Christus, die dankzij de eeuwige Geest zichzelf heeft kunnen opdragen als offer zonder smet, ons geweten reinigen van daden die tot de dood leiden, en het heiligen voor de dienst aan de levende God?

Deze citaten verwijzen naar de Joodse traditie, van zoen- en reinigingsoffers, zoals ondermeer beschreven in Numeri 7 en 28.
Het belangrijkste offer is het pesachoffer, op de 14de dag van de eerste maand, dat herinnert aan de uittocht uit Egypte na de 10de plaag:

Exodus 12: 21-23
Toen riep Mozes de oudsten van Israël bij elkaar. ‘Elke familie moet een lam of een bokje kiezen,’ zei hij, ‘en dat moet worden geslacht als pesachoffer. Laat ieder daarna een bos majoraantakken nemen, die in de schaal met bloed dopen en het bloed aan de bovendorpel en aan de beide deurposten strijken. Ga dan tot de morgen de deur niet uit, want de HEER zal door Egypte heen gaan om het te straffen. Maar ziet hij bij een deur bloed aan de bovendorpel en aan de posten, dan zal hij die deur voorbijgaan, hij zal de doodsengel geen toestemming geven om uw huizen binnen te gaan en u te treffen.

Om teksten als deze heeft het Christendom van het Joodse Pesach het Christelijke Pasen gemaakt en Jezus als het Paaslam voorgesteld. Immers: het bloed van het paaslam redde de Joden, zoals het bloed van Jezus de Christenen (als je 't geloven wilt, tenminste, doch dat doet hier niet ter zake). Later zijn dit soort zaken verder uitgewerkt in de zgn. satisfactie-theorie of -leer.

Welnu, dit alles ter aanvulling op Eelco's post dat met het lam in de Apocalyps dus inderdaad Jezus wordt bedoeld.
<i>Si vis pacem paralellum</i> (J. Goedbloed)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures