ID & Evolutie

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gesloten
Berichten: 18

ID & Evolutie

Hierbij wil ik graag een topic starten over of het mogelijk is

- dat een levensvorm ontstaat door toeval

- dat een levensvorm ontstaat door intelligentie

Laten we eerst kijken naar de regels voor een wetenschappelijke theorie:

1 Begin met een (of meer) waarneming(en)

2 Stel een theorie op om de waarneming te verklaren

3 Uit de theorie volgen voorspellingen over andere waarnemingen. Controleer de voorspellingen. Als er een niet klopt, ga terug naar stap 1 om een nieuwe theorie op te stellen.

Laten we vanaf het begin beginnen en zeggen dat er eerst 1 groep was met de volgende 'theorie':

Al het leven werd geschapen door een almachtige god

En een andere groep kwam met de volgende theorie:

Door toeval ontstond een cel die zichzelf kon reproduceren. Bij deze reproductie gingen dingen fout waardoor er diversiteit ontstond. Uit deze diversiteit overleefden alleen de beste cellen. Hierdoor werden levensvormen steeds 'beter'.

Toen kwam er uit de gelovige hoek weer een andere 'theorie':

Er zijn bepaalde delen in biologische systemen die onherleidbaar complex zijn. Daardoor kan het niet anders dat een vorm van intelligentie deze (delen) ontworpen heeft.

Het gevecht tussen ID en evolutie is op dit moment gaande tussen ja er is onherleidbare complexiteit en nee dat is er niet. Verder wordt door Evolutionisten gezegd dat ID de ontwerper niet kan aanwijzen en daarom zijn bestaan niet kan aantonen. ID aanhangers zeggen weer dat we niet in de tijd terug kunnen om te kijken wat er precies is gebeurt en dat daarom het nooit aangetoond kan worden dat het echt toeval was.

Daarom ben ik van mening dat we deze argumenten even los moeten laten en kijken of de theorieën uberhaubt mogelijk zijn zonder te zeggen dat ze daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

We kunnen stellen dat evolutie mogelijk is omdat we hebben gezien dat genen veranderen bij het reproduceren. Een ID'er kan dit net zo goed beweren omdat genen inderdaad zijn veranderd door een vorm van intelligentie nl. de mens(als vorm van intelligentie) met genetische manipulatie.

Maar bij beide is het nog niet aangetoond dat leven kan ontstaan uit toeval/intelligentie het zijn slechts veranderingen in een bestaande structuur. Daarbij komen we op de vraen:

- kan er leven uit niet leven ontstaan door toevallige natuurlijke situaties.

- kan er leven uit niet leven ontstaan door een vorm van intelligentie

Hierbij komen allerlei vragen op: wat is leven, wat zijn natuurlijke situaties, wat is intelligentie. Om onduidelijkheid te voorkomen zullen we deze woorden moet definieren of vervangen.

A Leven wil ik graag vervangen door: Een moleculaire structuur die aan de volgende regels voldoet:

1. De moleculaire structuur is in staat een moleculaire structuur te produceren.

2. Deze geproduceerde moleculaire structuur moet aan regel 1 en 2 voldoen.

B Natuurlijke situaties wil ik graag vervangen door: Een natuurkundige situatie waarbij er geen zich geen leven (Zoals beschreven in A) voorkomt.

C Intelligentie. Dit is inderdaad erg lastig om te verwoorden. Omdat we god nooit aan kunnen tonen zullen we hiervoor 1 of meerdere moleculaire entiteiten voor nemen waarvan wordt aangenomen dat deze intelligent zijn: de mens.

Nu kunnen we voor beide een hypothese maken

Evolutie: Door toeval kan een moleculaire structuur ontstaan die moleculaire structuren produceert die op zichzelf ook weer moleculaire structuren produceert die.... In een natuurkundige situatie waarbij deze structuren nog niet bestaan.

ID: Een mens kan een moleculaire structuur creeëren die moleculaire structuren produceert die op zichzelf ook weer moleculaire structuren produceert die.... Waarbij hij deze structuur samen stelt uit moleculaire structuren die niet leven(zoals beschreven in A)

Voor de duidelijkheid: ik stel hier niet de vraag OF het is gebeurt maar OF het zou kunnen gebeuren. Het gaat eigenlijk al helemaal niet meer over evolutie maar over de eerste cel/levensvorm. Hierbij wil ik opmerken dat als deze eerste cel mogelijk is de evolutietheorie een zeer stevig fundament heeft om op te staan.

Nu gaan wij even terug naar de regels:

1 Begin met een (of meer) waarneming(en)

2 Stel een theorie op om de waarneming te verklaren

3 Uit de theorie volgen voorspellingen over andere waarnemingen. Controleer de voorspellingen. Als er een niet klopt, ga terug naar stap 1 om een nieuwe theorie op te stellen.

ID:

1 We hebben leven waargenomen in grote diversiteit.

2 Een vorm van intelligentie heeft deze levensvormen gecreëerd.

3 Een vorm van intelligentie zal levensvormen kunnen creeëren.

Evolutie:

1 We hebben leven waargenomen in grote diversiteit.

2 Door toeval ontstond een eerste levensvorm die door toeval bij het reproduceren werd veranderd.

3 Bij bepaalde toevallige natuurlijke omstandigheden zal er zich een eerste cel ontstaan die door toeval zal veranderen bij het reproduceren.

Maar hoe kunnen we de nummer 3's bewijzen of ontkrachten?

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: ID & Evolutie

Intelligent Design is op geen enkele manier te onderzoeken. Daarom is het per definitie onwetenschappelijk en heeft het geen plaats op dit forum.

-slotje-
"Meep meep meep." Beaker

Gesloten