Springen naar inhoud

de wieg van newton


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 20 januari 2005 - 10:06

waarom is als je 2 bolletjes laat kaatsen en langs de andere kant 1 komen er twee bolletjes terug.
waarom is 2p= 2m.v en niet 2p= m.2v?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

peterdevis

  peterdevis


 • >1k berichten
 • 1404 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 januari 2005 - 10:34

waarom is 2p= 2m.v en niet 2p= m.2v?


aangezien de vermenigvuldiging commutatief is geldt:

2.p = 2.m.v = m.2.v
het zien duurt een seconde, de gedachte blijft voor altijd
"Blauw"

#3

Elmo

  Elmo


 • >1k berichten
 • 3437 berichten
 • VIP

Geplaatst op 20 januari 2005 - 10:44

De vraag is natuurlijk waarom de twee bolletjes weg schieten, en niet 1 bolletje met 2x de oorspronkelijke snelheid. Volgens de formules lijkt beiden te mogen. Dat het laatste toch niet voorkomt, komt volgens mij door symmetrie (daar houd de natuur van): je begint met 2 bolletjes met een bepaalde uitwijking, en die laat je dan los. Op het moment dat deze bolletjes de drie stilstaande bolletjes raken, zou je eigenlijk de wieg 180 graden kunnen roteren en de pijl van de tijd omdraaien. Dan zie je dat de zelfde twee bolletjes (ze zijn immers alle 5 identiek) weer naar hun begintoestand terugkeren. Dat is de onderliggende symmetrie, denk ik.
Never underestimate the predictability of stupidity...

#4

Roel80

  Roel80


 • >100 berichten
 • 109 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 januari 2005 - 11:22

Bij dit experiment wordt uitgegaan van behoud van impuls en behoud van kinetische energie (elastische botsing). Stel m=1 en v=1, de impuls en kinetische energie vergeleken (voor=na) voor als twee balletjes wegkaatsen:
2m*v=2m*v (klopt dus)
0,5*m*v^2=0,5*m*v^2 (klopt ook)

Stel nu dat een balletje met twee keer zoín hoge snelheid wegkaatst om aan de impulsvergelijking te voldoen:
2m*v=m*2v (klopt dus)
0,5*(2*m)*v^2=0,5*m*(2*v)^2 => 1=2 (klopt dus niet!!!)

Er zijn wel andere mogelijkheden (dus combinaties impuls en kin. energie) maar zover ik weet is dit de verklaring voor de werkelijkheid:
De elastische botsing wordt veroorzaakt doordat het materiaal (elastisch, dus komt ook weer in zijn oorspronkelijk staat terug) wordt ingedrukt. Bij het herstellen naar zijn oorspronkelijk staat wordt de kinetische energie doorgegeven naar het volgens balletje die op zijn beurt het volgende balletje indrukt en op die manier wordt de energie doorgegeven. Stel er zijn 5 balletjes, de linker twee balletjes kaatsen tegen de rest aan en de nummering van 1 t/m5 gaat van links naar rechts:
De energie van balletje 2 wordt doorgegeven aan nr 3, nr 3 aan nr 4 (nog steeds via elestische indrukking van het materiaal), en nr 4 aan nr 5. Hierdoor zal nr5 wegkaatsen met de energie die oorsponkelijk door nr 2 werd doorgegeven. De energie die door 1 wordt doorgegeven bereikt nr4 op het moment dat nr5 vertrekt, dus nr4 kan zijn energie niet meer doorgeven waardoor nr4 met de energie van nr1 wegkaatst.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures