Concentratieverloop en krachtenevenwicht

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 10

Concentratieverloop en krachtenevenwicht

Hoi,

Iedereen kent het fenomeen wel dat als je zout water en zoet water bij elkaar plaatst, na verloop van tijd de zoutconcentratie evenredig is. Wat ik me afvraag is: Welke kracht zorgt ervoor dat de zoutmoleculen zichzelf zo verdelen? Er moet immers een kracht zijn om dingen te verplaatsen. Is er een bepaalde chemische kracht in het spel hier?

Berichten: 1.379

Re: Concentratieverloop en krachtenevenwicht

Als zout water en zoet water aan elkaar grenzen ontstaat er een concentratieverloop of concentratiegradient in het overgangsgebied. Er treedt dan diffusie op. De oorzaak daarvan zit niet in bijzondere krachten in het systeem maar in de Brown-beweging van de ionen van het zout. Zoek eens wat op over het begrip diffusie, over de eerste en de tweede diffusiewet van Fick.

Aan de grens tussen zout en zoet water ontstaat in het gebied van de concentratiegradient een electrische potentiaalgradient die ervoor zorgt dat overal aan de electroneutraliteitsvoorwaarde wordt voldaan. Het potentiaalverschil tussen beide oplossingen noemen we de diffusiepotentiaal. Als we in plaats van NaCl het zout KCl nemen is die diffusiepotentiaal praktisch nul. Vandaar de voorkeur die men heeft voor KCl in zoutbruggen.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Reageer