Boekenclub algemeen

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 11.085

Boekenclub algemeen

Welkom bij WSF leest!

Bijsluiter Boekenclub


In dit topic vind je alles over de boekenclub van Wetenschapsforum. Zijn er nog vragen? Dan kan je die hier stellen :D

Wil je meelezen? Meld je dan hier aan (en zeg er even bij wat je wil lezen: poëzie of proza).

Lezersprofiel

Vertel ons hier even wat voor lezer jij bent. Welke genres liggen jou het meest? Heb je een favoriet boek of een favoriete schrijver (of meerdere)? Wat ligt er zoals op je nachtkastje? Puilt je boekenkast uit of heb je een bescheiden boekenplankje? Waar en wanneer lees je? Enzovoort...

Boeken kiezen (Systeem onder evaluatie)

Omdat we vastgesteld hebben dat er steevast problemen opduiken bij het gebruik van longlists, en we rekening willen houden met alle leden, houden we het aantal voorstellen beperkt.

In dit topic zullen steeds 4 leden een (1!) voorstel doen voor een boek, waarna de andere leden kunnen stemmen op het boek dat hen het meest aanspreekt. De eerste keuze wordt het boek dat we zullen lezen, de tweede keuze gaat mee naar de volgende ronde. Op die manier zijn er dus elke keer vijf boeken om uit te kiezen (vier nieuwe voorstellen en de tweede keuze van de vorige ronde).

De boekenvoorstellen gebeuren volgens een beurtrol, in volgorde van aanmelding bij de boekenclub (voor de ledenlijst en volgorde zie onder). Nieuwe leden sluiten achter aan. Heb je geen voorstel, meld dit dan even. Dan kan de volgende op de lijst een voorstel doen. Bij de start (er komt een aankondiging) van een nieuw rondje voorstellen krijg je tien dagen om een voorstel te plaatsen. Als er na deze tien dagen geen vier voorstellen zijn, kan de volgende een voorstel doen (vier dagen extra). Als er na twee weken geen vier voorstellen zijn, zal ik - in overleg en naar mijn beste kunnen - de gaten opvullen. Als er vier voorstellen zijn, begint de stemperiode, die een week duurt.

Standaard nemen we vijf weken de tijd om een gekozen boek te lezen. Is een boek een dikke turf, of leest het net erg snel weg, dan kunnen we een langere of kortere termijn bespreken. Het is wel handig als je in het boekenkeuze-topic laat weten wanneer je je boek uit hebt.

Voor de discussie van boeken zal, als iedereen het boek uitheeft, een nieuw topic geopend worden.

Wat wordt er gelezen?

We beperken ons tot de fictie. Heel ons forum staat immers al open voor non-fictie. Dit laat ons ook toe iets meer te focussen op de taalkundige aspecten van een boek. We lezen natuurlijk wel voor ons plezier (geen paniek dus!), we bedoelen dan ook: wat sprak je aan in dit boek, en waarom? We discussiëren verder over verhaallijn, ontwikkeling van personages, stijl en taalgebruik, etc.

Binnen de fictie kan werk van zowel Vlaamse als Nederlandse, als internationale schrijvers aan bod komen. Alles kan, van lachen tot griezelen, tot studies van de condition humaine. Boeken van alle diktes kunnen aan bod komen.

Thema's

Om de zoveel tijd (elk derde of vierde boek, afhankelijk van de lees-snelheid) zullen er vijf boeken, onder een bepaald thema, verschijnen in het boekenkeuze-topic. De thema's en bijhorende boeken worden door de contactpersonen (zie onder) van de boekenclub aangekondigd. Themaboeken worden gewikt en gewogen; er wordt gezorgd voor voldoende variatie binnen een thema, zodat er voor ieder wat wils is. Uit het thema wordt alleen de eerste keuze gelezen, de volgende kiesronde begint dus met de tweede keuze van vóór het thema.

Het is m.b.t. een soepel verloop te veel van het goede om hier ook een keuzeronde voor open te stellen. Heb je echter een voorstel voor een volgend thema? Stuur dan gerust een pb'tje naar jhbnk, Phys of ypsilon. Zie hier het eerste thema als voorbeeld.

Poëzie?

Het poëzie-gedeelte van "WSF leest!" staat voorlopig op stand-by. Enthousiastelingen, meldt u aan, zodat we ook dichtwerk tot ons kunnen nemen!

De ledenlijst (Boekenclub in volgorde van aanmelding)
  1. WendyTje
  2. Klintersaas
  3. lucifer
  4. D-Darko
  5. Veertje
  6. Lala
  7. confusie
  8. Redmess
  9. yin
  10. rhiannon
  11. pgwmw
  12. piliF
Contactpersonen

Voor vragen, opmerkingen, voorstellen (bijvoorbeeld voor themaboeken, cf. supra), enz. met betrekking tot de boekenclub kun je altijd terecht bij moderators jhbnk, Phys en Ypsilon.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.085

Re: Boekenclub algemeen

Gebruiker yin heeft laten weten ook geïnteresseerd te zijn. Bij deze is zij dus ook ingeschreven.

Edit: Ook gebruiker rhiannon is ingeschreven.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.085

Re: Boekenclub algemeen

We herevalueren op dit ogenblik het systeem voor de keuze van en stemming over boeken... Pointers per pb zijn altijd welkom.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.085

Re: Boekenclub algemeen

Aanpassing van de boekenclub bijsluiter:

Om e.e.a. in de toekomst wat soepeler te laten verlopen, zijn vanaf nu Phys, jhnbk en ik gezamelijk verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de boekenclub.

Binnenkort wordt dan ook gepeild naar het enthousiasme van onze leden, en indien mogelijk gaan we dan weer vol goede moed van start. Intussen verwelkomen we natuurlijk nog steeds nieuwe boekenclubleden. Tot dan!

Berichten: 191

Re: Boekenclub algemeen

Heyhey,

Ben ontzettend druk tegenwoordig. Weinig tijd voor 'verplichte' boeken dus :D . Jullie mogen mij uitschrijven...

Veel leesplezier iig!

Gebruikersavatar
Berichten: 11.085

Re: Boekenclub algemeen

Jammer. Kom vooral terug meelezen als je terug wat tijd vindt!

We hebben er wel weer een nieuw lid bij: piliF

Reageer