Buskruit

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 168

Buskruit

Ik heb een vraag: was buskruit een belangrijke uitvinding? Ik bedoel dit in de zin of het een bepaald periode van ontwikkeling inluidde, soortgelijk zoals de stoommachine die rol vervulde voor de industriele revolutie. Ik heb het een en ander over buskruit gelezen op wikipedia en dergelijke, maar ik heb er tot op heden nog geen (bevredigend) antwoord op gevonden. Op het moment zit ik even met een 'projectje' in mijn maag, waarvoor ik deze info nodig heb. Ik heb de zoekfunctie gebruikt, maar dan vind ik veelal berichten die over de chemische definitie van buskruit gaan, terwijl ik meer op zoek ben naar de historische relevantie. Het mag ook een wat subjectieve interpretatie zijn. Thanx.
Existentie gaat vooraf aan essentie -- Sartre

Gebruikersavatar
Berichten: 3.507

Re: Buskruit

De uitvinding van buskruit heeft niet meteen tot grote ontwikkelingen geleid. Uit artikelen is af te leiden dat buskruit in de 10e eeuw is uitgevonden, maar dat het tot de 14e eeuw duurde voordat de westerse wereld kennis maakte met buskruit. Maar zodra de westerse wereld met buskruit in aanraking is gekomen, is de invloed al vrijwel meteen merkbaar.
De eerste grote verandering vond men natuurlijk in de manier van oorlogvoering. Omdat vuurwapens voorwerpen van een grotere afstand konden treffen dan pijlen, kwamen gevechten van man tegen man steeds minder voor. Met kanonnen kon men massieve projectielen afvuren waardoor verdedigingsmuren vernietigd konden worden. Bovendien kon een goed gericht schot uit een vuurwapen de beste middeleeuwse wapenuitrustingen doorboren zodat gepantserde ridders geen nut meer hadden. Ook de voorbereiding voor een oorlog werd anders. Om wapens te maken had je een ingewikkelde industrie nodig.

Dank zij het buskruit werd de kolonisatie van Amerika mogelijk. Spaanse veldheren zoals Cortez en Pizarro slaagden er zonder veel problemen in hele Indiaanse stammen uit te moorden en aan hun gezag te onderwerpen omdat deze met primitieve pijl en boog moesten opboksen tegen de vuurwapens van de Spanjaarden.
Klinkt plausibel.

http://users.skynet.be/zoekheteensop/vuurwerk.htm

http://www.legermuseum.nl/legermuseum.nl/l...nl/i000546.html

http://www.google.com/search?hl=en&q=g...edenis+buskruit

http://www.google.com/search?hl=en&sa=...der&spell=1
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

Berichten: 329

Re: Buskruit

Het buskruit heeft niet onmiddellijk tot grote ontwikkelingen geleid omdat geen efficiënt ontstekingsmechanisme werd gevonden. De eerste geweren en kanonnen waren niet eenvoudig om te laden: een juiste hoeveelheid buskruit moest langs de voorkant van de loop worden 'ingeschud'. Daarna moest een nauwkeurig passende kogel worden ingeramd, en dan moest het buskruit nog tot ontploffing worden gebracht met een smeulende lont. Een tijdrovende en gevaarlijke bezigheid. Later kwamen wel een stalen rad en nog later een vuursteenmechanisme als ontstekingsmechanismen, maar ook die waren nog tijdrovend en nooit bedrijfszeker. De schutter was niet altijd veilig voor een aanstuivende ruiter met een vlijmscherpe sabel in aanslag.

Pas na 1850 kwamen efficiëntere patronen met een ingebouwd ontstekingsmechanisme in gebruik. Dat opende de weg naar meerschotswapens zoals revolvers en ook pistolen en geweren die meerdere schoten snel na elkaar konden afvuren.

En toen kwam de tijd van het wilde westen, de wereldoorlogen en de moderne tijd :-)

Reageer