Springen naar inhoud

Vragen over genetische manipulatie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

cjh

  cjh


 • >250 berichten
 • 462 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 juli 2008 - 13:25

Hallo,ik ben cjh en ik wilde een paar vragen stellen over genetische manipulatie en ik hoop dat jullie me erbij kunnen helpen :D Ik had is een keer op internet iets gevonden over een Glofish, dat is een genetisch gemanipuleerde zebravis met het DNA van een lichtgevende kwal. De Glofish geeft licht in het donker, maar mijn vraag is dus: net zoals bij een vuurvlieg (ik neem aan ook bij de lichtgevende kwal) heeft de vuurvlieg zeg maar speciale orgaantjes waar hij die licht reactie maakt. Dus ik vroeg me af doordat de Glofish DNA van die kwal kreeg, krijgt die vis dan ook van die speciale orgaantjes? Want voor zover ik weet gebruiken ze chemische reacties om dat licht te produceren. Kan iemand mij hiermee helpen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 juli 2008 - 13:53

Door het inplanten van het GFP-gen van een luminescerende kwal (van het geslacht Aequorea als ik me niet vergis) in het genoom van de zebravis, is deze laatste (de GloFish) nu ook in staat om dit GFP te produceren en zo licht af te geven. Deze vorm van bioluminescentie valt echter niet te vergelijken met die van bijvoorbeeld de vuurvlieg, die luciferine oxideert.

PS: Deze topic hoort m.i. beter thuis in 'Biochemie'.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#3

cjh

  cjh


 • >250 berichten
 • 462 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 juli 2008 - 14:24

Oh, oke. Dus produceert de Glofish dan speciale cellen om die lichtreactie te creeŽren? en zo ja, waar komen die cellen dan vandaan? Wat in het lichaam produceert die cellen?

#4

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 juli 2008 - 14:28

Neen, de GloFish produceert het eiwit GFP waardoor hij oplicht. Welke structuren precies verantwoordelijk zijn voor de productie van GFP weet ik ook niet.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#5

cjh

  cjh


 • >250 berichten
 • 462 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 juli 2008 - 14:35

Oke, maarja, zelf weet ik het nog steeds niet zoals: hoe kan dat eiwit GFP produceren? dat snap ik niet :D gebruikt ie speciale kliertjes? zoals de oorsmeer kliertjes on de vorm van miniharen? of gebruikt ie een kliertje zoals de traankliertje zonder die minihaartjes?

#6

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 juli 2008 - 14:55

Hoogstwaarschijnlijk wordt dit GFP geproduceerd door gespecialiseerde cellen. Waar die zich bevinden en wat de interactie is met het GFP-gen kan ik je echter niet vertellen.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#7

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 juli 2008 - 15:03

EDIT: Het valt me op dat ik hier nogal onduidelijk ben geweest:

Deze vorm van bioluminescentie valt echter niet te vergelijken met die van bijvoorbeeld de vuurvlieg, die luciferine oxideert.

Vergis je niet: De oxidatie van luciferine ligt aan de basis van om het even welke bioluminescentiereactie, dus ook bij de kwallen die ik hierboven aanhaalde. In deze kwallen ontvangt het eiwit GFP echter de energie die geproduceerd werd door deze oxidatiereactie en zorgt ervoor dat het als groen licht wordt uitgezonden.

PS: Potentieel interessant leesvoer:

http://www.modares.a.....nescence .htm
http://www.lifesci.ucsb.edu/~biolum/
http://faculty.washi...s/Aequorea.html

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#8

cjh

  cjh


 • >250 berichten
 • 462 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 juli 2008 - 16:25

Oke dat snap ik, hey nu heb ik nog een vraag, want zoals de titel al zegt is dat ik meerdere vragen heb :D mijn volgende vraag: als je al die dingen bedenkt zoals sidderalen met elektriciteit en vuurvliegen met licht en nog veel meer, ik zat te denken of een vuurreactie in een dier mogelijk zou zijn, ik zat te denken aan een speciaal vuurorgaan (en dan bedoel ik letterlijk een orgaan) waar in de ene helft van de orgaan een vloeibare stof word gemaakt en aan de andere helft een andere vloeibare stof word gemaakt door speciale kliertjes ongeveer zoals de traankliertjes maar dan produceren deze kliertjes natuurlijk veel meer dan wat de traanklier produceert. En die twee vloeistoffen gaan dan apart door speciale aderen die helemaal naar de handpalm gaat, en net ongeveer 2 tot 3 millimeter voor het binnenste van de handpalm de twee vloeistoffen samen komen en een vuurreactie creeŽren, het vuur word ongeveer hetzelfde als je een aansteker met deoderant bespuit, en je hand kan dan tegen die extreme hitte door DNA van de Thermofiel (een bacterie die tegen 121 įC kan) of door de soort van gel die vuurspuwers gebruiken in hun mond. en zo denk ik dat de vuur orgaan mogelijk kan zijn :P zeg nou zelf, als we dat werkelijk zouden kunnen maken dan kan het wel werken! :D

#9

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 juli 2008 - 17:13

Oke dat snap ik, hey nu heb ik nog een vraag, want zoals de titel al zegt is dat ik meerdere vragen heb :D

Zolang al die vragen min of meer gerelateerd zijn kun je ze in ťťn topic stellen. Mocht dit niet meer het geval zijn dan moet je uiteraard een nieuwe topic openen.

ik zat te denken of een vuurreactie in een dier mogelijk zou zijn, ik zat te denken aan een speciaal vuurorgaan (en dan bedoel ik letterlijk een orgaan) waar in de ene helft van de orgaan een vloeibare stof word gemaakt en aan de andere helft een andere vloeibare stof word gemaakt door speciale kliertjes ongeveer zoals de traankliertjes maar dan produceren deze kliertjes natuurlijk veel meer dan wat de traanklier produceert. En die twee vloeistoffen gaan dan apart door speciale aderen die helemaal naar de handpalm gaat, en net ongeveer 2 tot 3 millimeter voor het binnenste van de handpalm de twee vloeistoffen samen komen en een vuurreactie creeŽren, het vuur word ongeveer hetzelfde als je een aansteker met deoderant bespuit, en je hand kan dan tegen die extreme hitte door DNA van de Thermofiel (een bacterie die tegen 121 įC kan) of door de soort van gel die vuurspuwers gebruiken in hun mond. en zo denk ik dat de vuur orgaan mogelijk kan zijn :P zeg nou zelf, als we dat werkelijk zouden kunnen maken dan kan het wel werken! :D

Ik betwijfel of een dergelijke reactie mogelijk is in een mens of een ander zoogdier zonder een enorme weefselbeschadiging (als het Łberhaupt mogelijk zou zijn). Want het implanteren van DNA van een thermofiele soort is niet zo simpel als het lijkt. Niet alleen verschilt de samenstelling van het DNA van thermofiele bacteriŽn wezenlijk van het onze, ook de manier waarop eiwitten zich vouwen is anders. De eiwitten van thermofielen moeten namelijk bestand zijn tegen de hoge temperaturen waaraan ze blootgesteld worden.

Verder vraag ik me af of in ons lichaam wel plaats is voor zo'n vuurorgaan, aangezien we redelijk vol zitten vanbinnen.

Je beschrijving van de hypothetische werking doet me wel denken aan het verdedigingsmechanisme van de bombardeerkever (Brachinus crepitans).

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#10

cjh

  cjh


 • >250 berichten
 • 462 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 juli 2008 - 17:36

Haha ja daar zat ik ook aan te denken, nou ik ga even een paar dingen zeggen nu. Het DNA van de meeste bacterien zijn plasmides terwijl wij lineair DNA hebben(plasmides zijn ronde stukken DNA en lineair DNA hebben uiteinden). Dus ik hoop dat het DNA van de Thermofiel lineair is, zoniet, dan ga ik het DNA van die gel gebruiken die vuurspuwers gebruiken waardoor je gewoon tegen die hitte bestand bent. Dus ik dacht toen: oke dat is al 1 probleem opgelost. En over of er wel ruimte in ons lijf zit, daar zat ik ook over na te denken!!! Maar mijn vader weet best veel van het menselijk lichaam, en ik zei hoe groot de vuurorgaan zal worden en ik zei: of hij is 1.75 keer groter dan een tennisbal of hij is even groot als een tennis bal! dus groter word ie niet dan 1.75 van een tennisbal en hij word niet kleiner dan een tennisbal(alhoewel dat wel zou kunnen). en ik zei dat de vuurorgaan rechts naast de navel zal komen en mijn vader zei: Hmm... ja er is nog wel wat ruimte over, je vuurorgaan zou er in kunnen passen ja. Dus nog 1 probleem opgelost. Over het kweken van de orgaan: Nou, vandaag de dag kunnen we al een blaas en nieren kweken in laboratorium en over een paar jaar zelfs een complete hart! maar ze maken eerst een soort model van het orgaan dat ze willen kweken. Het model is als ik het goed heb eerst van weefsel gemaakt...maar dit weet ik niet zeker! en ze gebruiken je eigen cellen die doen ze op het model van de orgaan en de cellen zullen de orgaan zeg maar vorm geven, en doordat ze je eigen cellen gebruiken is er geen afstootingsgevaar. Dus ik dacht: Weer een probleem opgelost. En dan als ik het model van de vuurorgaan heb gemaakt dan manipuleer ik de kliertjes om de gewenste stof te maken die ik nodig heb voor de vuurreactie. Wetenschappers kunnen al aderen maken. En tja...dat was het wel zo'n beetje. En dan vroeg ik me nog twee dingen af!

1: als je bijvoorbeeld een mens (of een dierenras dat nooit een staart heeft gehad) een staart wil geven en je neemt bijvoorbeeld het DNA van de staart van de hond, welk DNA heb je dan precies nodig?

2: hoe kunnen wetenschappers het gewenste gen vinden waar ze naar zoeken?

Dank u wel! :D

Veranderd door cjh, 15 juli 2008 - 17:41


#11

Klintersaas

  Klintersaas


 • >5k berichten
 • 8614 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 juli 2008 - 17:45

Dus ik hoop dat het DNA van de Thermofiel lineair is, zoniet, dan ga ik het DNA van die gel gebruiken waardoor je gewoon tegen die hitte bestand bent.

Ik weet niet welke maatregelen vuurspuwers nemen om zichzelf te beschermen, maar in gel zit in ieder geval geen DNA.

En over of er wel ruimte in ons lijf zit, daar zat ik ook over na te denken!!! Maar mijn vader weet best veel van het menselijk lichaam, en ik zei hoe groot de vuurorgaan zal worden en ik zei: of hij is 1.75 keer groter dan een tennisbal of hij is even groot als een tennis bal! dus groter word ie niet dan 1.75 van een tennisbal en hij word niet kleiner dan een tennisbal(alhoewel dat wel zou kunnen). en ik zei dat de vuurorgaan rechts naast de navel zal komen en mijn vader zei: Hmm... ja er is nog wel wat ruimte over je vuurorgaan zou er in kunnen passen ja.

Is je vader een arts?

Over het kweken van de orgaan: Nou, vandaag de dag kunnen we al een blaas en nieren kweken in laboratorium en over een paar jaar zelfs een complete hart!

Dat kun je absoluut niet met elkaar vergelijken. De voorbeelden die je aanhaalt zijn bestaande organen, jouw vuurorgaan niet.

Ik moet nu echter weg, dus een uitgebreidere reactie zal tot een volgende keer moeten wachten.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#12

cjh

  cjh


 • >250 berichten
 • 462 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 juli 2008 - 17:52

Ja maar het punt is: ze creeŽren het soort van model ook in een laboratorium, en omdat ik helemaal in me hoofd weet hoe het orgaan van binnen en buiten uitziet weet ik wel ongeveer hoe ik het moet maken. Ik weet dat je het absoluut niet met elkaar kan vergelijken maar ik bedoelde dus: ze kunnen al nieren maken en over een paar jaar zelfs een hart. Wat ik daarmee bedoelde is dus dat het hart en de nieren ingewikkelde organen zijn om te kweken en ik denk dus dat de vuurorgaan ook best ingewikkeldis moet het dus niet SUPER moeilijk zijn om het te maken. En nee mijn vader is geen arts maar hij is geintreseerd in het menselijk lichaam om wat het allemaal kan enzo daarom weet hij er wel wat van. En kan je ook nog mijn ander 2 laatste vragen beantwoorden? En over die vuurspuwers, ik weet ook niet wat ze eigenlijk gebruiken. Het is ook geen gel maar ik noemde het maar even zo. Dank u!

Veranderd door cjh, 15 juli 2008 - 17:54


#13

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9765 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 juli 2008 - 18:44

Je beschrijving van de hypothetische werking doet me wel denken aan het verdedigingsmechanisme van de bombardeerkever (Brachinus crepitans).


Dat komt er inderdaad aardig in de buurt. Ik kan me voorstellen dat het hypothetisch wel mogelijk is een dergelijk mechanisme te hebben waarbij de stoffen zodaning zijn dat ze in brand vliegen bij het uitstoten. De vraag is alleen of zoiets uberhaupt nut heeft, bijv een effectiever wapen is dan wat de bombardeerkever gebruikt... ik kan me zo voorstellen dat een klodder kokende waterstofperoxide harder aankomt dan een aanstekervlammetje.

Hoogstwaarschijnlijk wordt dit GFP geproduceerd door gespecialiseerde cellen. Waar die zich bevinden en wat de interactie is met het GFP-gen kan ik je echter niet vertellen.


Vrijwel alle celtypen kunnen GFP expressen, en als je ervoor in het genoom codeert met de juiste promotors zal dat ook gebeuren. Zo zijn er bijvoorbeeld varkens gemaakt met GFP in het genoom, en daarvan zijn de meeste weefsels gewoon fluorescerend.

Voor de duidelijkheid: GFP geeft zelf geen licht, maar licht groen op onder blauw of UV licht. Als je bijv GFP zou expressen in een of ander beest wordt het dus geen lichtgevende versie.
Victory through technology

#14

cjh

  cjh


 • >250 berichten
 • 462 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 juli 2008 - 22:12

oke dan, dat klodder kokende waterstofperoxide is mischien wel een goed idee maar een vuurreactie vond ik gewoon erg cool want de sidderaal heeft dus zeg maar elektrische ''krachten'' en ik dacht: hmm...is vuur dan mischien ook mogelijk? En ik denk dat ik het wel goed heb uitgedacht. En benm: het is niet een aanstekervlammetje hoor :D als je een aansteker pakt en er dan deoderant op spuit, zo'n vlam gaat het worden :P maar het is wel een leuk idee dat als je de vlam zo goed onder controle krijgt dat je zelf de grootte ervan kan bepalen :D van klein vlammetje tot een vlammenwerper! nou... niet zo groot als een vlammenwerper. Hoe dan ook, ik ga nu die bombardeerkever opzoeken op google en kijken wat ik allemaal kan vinden. En ik ga mijn 2 vragen nog maar een keer stellen aangezien niemand erop antwoord: hier zijn mijn twee vragen

1:als je bijvoorbeeld een mens (of een dierenras dat nooit een staart heeft gehad) een staart wil geven en je neemt bijvoorbeeld het DNA van de staart van de hond, welk DNA heb je dan precies nodig?

2:hoe kunnen wetenschappers het gewenste gen vinden waar ze naar zoeken?

Dank u!

#15

cjh

  cjh


 • >250 berichten
 • 462 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 juli 2008 - 22:29

Wauw! ik heb net wat gelezen over de bombardeerkever en hier kan ik echt een voorbeeld aan geven! Hij gebruikt een chemische reactie, dat is goed, hij laat de stoffen samen komen, dat is ook goed, en als gevolg een explosie van 100 graden Celcius! ik sta echt versteld! maar bij de vuurorgaan komt er geen explosie maar een vlam en het word wel heet ja, maar ik zal het overleven als ik de vuurorgaan gebruik want ik laat mezelf niet ontploffen. Maar ik vind het wel cool hoor dat de bombardeerkever dat kan!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures