Penrose: Road to Reality

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer

Penrose: Road to Reality

Heeft iemand al Penrose's Road to Reality aangeschaft? Het lijkt me een prachtig boek, maar hoor graag wat meningen van anderen.

En is het niet wat te moeilijk voor iemand als ik? Ik was op het VWO goed in wiskunde, heb zelfs nog een blauwe maandag wiskunde op de universiteit gestudeerd maar die studie was me te moeilijk (ik kon de bewijzen wel begrijpen maar niet zelf verzinnen). Lang heb ik de 'exacte' wetenschap links heb laten liggen. Onlangs nog eens wat meetkunde van Euclides alsmede Einsteins relativiteit bestudeerd, hetgeen me veel plezier bezorgde. Nu wil ik graag op de hoogte geraken van de huidige theoretische natuurkundige kennis (unificatie QM/ERT, big bang, zwarte gaten, snaartheorie, standaardmodel, etc): Penroses boek lijkt een perfect boek daarvoor, of denken hier mensen daar anders over? Begrippen als snaartheorie en Schrodingers kat heb ik trouwens pas afgelopen weekend voor het eerst gehoord, dus ik heb totaal geen voorkennis m.b.t. de moderne fysica (afgezien van enige grondslagen QM en ERT).

Ik hou van wiskunde, maar ben eerlijk gezegd alweer vergeten wat differentieren ook al weer was... Zal ik met Penrose uit de voeten kunnen?

Berichten: 718

Re: Penrose: Road to Reality

Het is een voor de leek vrijwel niet te volgen boek. Aan de andere kant geeft het wel heel mooi een samenvatting van de huidige stand van zaken (waardoor hij goed te gebruiken is als gids als je op zoek bent naar andere boeken) en ook de eigen opvattingen van Penrose zijn zeker de moeite waard, omdat hij nogal gekant is tegen zaken die door veel andere natuurkundigen als vaststaand worden aangenomen. Altijd leuk om iemand de verworvenheden van snaartheorie te zien relativeren.

Gebruikersavatar
Berichten: 145

Re: Penrose: Road to Reality

Het is wel een duur ding en in de bibliotheek willen ze hem niet aankopen wegens te weinig lezers voor zo'n onderwerp...

En wat bedoel je met niet te volgen voor een leek? Wat beschouw je als leek? alles onder universitair niveau, of is er nog hoop?
Jan Vonk

Berichten: 718

Re: Penrose: Road to Reality

Het boek bevat nogal wat wiskunde (de eerste 350 bladzijden) waarbij onderwerpen waar ik nog nooit van gehoord had (bijvoorbeeld hyperfuncties) en om het echt te begrijpen moet je weten wat varieteiten (manifolds), tensoren etc. zijn want het boek gaat dat soort onderwerpen niet uit de weg. Alle begrippen worden wel uitgelegd maar het is de vraag of je zoveel zaken op kan pikken zonder voorkennis.

Duur vind ik het boek overigens niet (1100 bladzijden).

Gebruikersavatar
Berichten: 174

Re: Penrose: Road to Reality

Is er al een Nederlandse vertaling van Road to Reality verkrijgbaar?
You can't predict a fool's behaviour

Gebruikersavatar
Berichten: 145

Re: Penrose: Road to Reality

Dat is exact wat ik mij ook afvroeg. Ik heb eens naar de uitgever gemaild en die zei dat de rechten nog niet verkocht waren voor de vertaling in het nederlands. Hij zou me mailen als er iets met die rechten gebeurde, maar ik denk niet dat hij dat echt zal doen...

In elk geval, de rechten zijn zelfs nog niet verkocht, dus het zal nog een héééle tijd duren voor hij verschijnt in het Nederlands.
Jan Vonk

Berichten: 718

Re: Penrose: Road to Reality

Ik geloof ook niet dat het boek vertaald zal worden in het Nederlands (dat levert geen pepernoot op).

Re: Penrose: Road to Reality

Ik heb ondertussen het boek gekocht en begonnen met lezen. Ik heb nu het eerste hoofdstuk gelezen en het leest heel makkelijk (bijna Jip en Janneke taal) en alles wordt uitgelegd, zelfs wat machtsverheffen en worteltrekken is!

Ik neem meteen van de gelegenheid gebruik om te melden dat Penrose in het eerste hoofdstuk slechts zijn filosofie uitlegt (dus nog geen enkele 'formule'): hij blijkt dan 'platonist' en reductionist te zijn, hetgeen niet verrassend is voor een wiskundige fysicus. Zijn kijk op de geschiedenis van de wetenschap blijkt weinig genuanceerd, maar voor de filosofie of geschiedenis van de wetenschap heb ik dit boek niet gekocht (m'n groootste hobby is filosofie en ik heb vele gespecialiseerde boeken over boeiende vragen zoals of wiskundige stellingen ook waar zijn zonder mensen en waarom wiskunde zo goed 'werkt' in de fysica).

Ik ga vanavond beginnen met het 'echte' werk in het boek: de wiskundige grondbeginselen van de moderne fysica, waarbij allerlei prachtigs zoals Pythagoras' stelling, complexe getallen en Cantors oneindigheidsleer voorbij komen (die zaken herinner ik me nog van school/universiteit).

Ik houd jullie op de hoogte.

Gebruikersavatar
Berichten: 174

Re: Penrose: Road to Reality

... de wiskundige grondbeginselen van de moderne fysica, waarbij allerlei prachtigs zoals Pythagoras' stelling, complexe getallen en Cantors oneindigheidsleer voorbij komen (die zaken herinner ik me nog van school/universiteit).
Dat lijkt me op het eerste zicht ongeveer zoals Penroses 'De Nieuwe Geest van de Keizer'... Al zal in zijn nieuwe boek uiteraard meer en recentere informatie gegeven worden.
You can't predict a fool's behaviour

Berichten: 6

Re: Penrose: Road to Reality

The Road to Reality wordt waarschijnlijk rond 2014 in het Nederlands uitgegeven omdat het een erg mooi boek is. Meer informatie volgt later (in contact met de Nederlands/Belgische uitgever).

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.167

Re: Penrose: Road to Reality

Mooi, dat is dus nog maar 1001 nachtjes slapen.

Voor wie het nog niet door had: dit boek is wiskundig zo moeilijk dat wie al moeite met Engels heeft er ook in het Nederlands maar beter niet aan kan beginnen.
Hydrogen economy is a Hype.

Berichten: 6

Re: Penrose: Road to Reality

En voor geinteresseerden: Sir Penrose geeft 14 mei een lezing in Leiden over "The beauty and power of geometry" ( http://www.platformwiskunde.nl/home_pwn_in...ctie_14_mei.htm ) op de introductiedag van Platform Wiskunde Nederland.

Ook zal hij vijf lezingen (theoretische natuurkunde) geven omdat hij Lorentz professor voor 2011 is:

http://www.lorentz.leidenuniv.nl/lorentzch...rentzchair.html.

Reageer