Over Wetenschapsforum

Wetenschapsforum.nl is opgestart op 13 januari 2003 door Jeroen Staudt (in samenwerking met Miels van Schaik) als laagdrempelig alternatief voor nieuwsgroepen. In deze nieuwsgroepen was veel (wetenschappelijke) kennis te vinden, maar de bereikbaarheid liet te wensen over. Door de opkomst van forumsoftware zag Wetenschapsforum een kans een beter toegankelijke omgeving creëren. Na een lange periode van gezamenlijke activiteit is het forum op 29 september 2006 volledig overgedragen aan Miels van Schaik. Op 1 april 2012 zijn, na een tijd van voorbereiding, Wetenschapsforum en Chemieforum samengegaan om nog completer te worden.

De missie
De missie van Wetenschapsforum is drieledig:
  • Het aanbieden van een discussieplatform over wetenschappelijke onderwerpen. Het platform motiveert, verbetert inzichten, helpt bij het vormen van een kritisch gefundeerde blik en het uiten hiervan. Zo ontstaat een groeiende gemeenschappelijke denktank waarin algemene kennis zich kan ontwikkelen.
  • Het verlagen van de drempel naar de wetenschap en het enthousiasmeren hiervoor. Dit wordt bereikt door een (beperkt gestuurde) discussie mogelijk te maken, waardoor men met andere geïnteresseerden in contact kan komen. Ook door toegankelijke populaire of juist doelgroepspecifieke onderwerpen onder de aandacht te brengen wordt enthousiasme opgewekt.
  • Het verzamelen en inzichtelijk en toepasbaar maken van wetenschappelijk gebaseerde kennis ten behoeve van Nederlandstalige gebruikers. Om dit te bereiken worden onderwerpen zo centraal en toegankelijk mogelijk ingedeeld (toelichting uit de praktijk: samenvoegen van zeer gelijkende topics en indeling in fora). De focus ligt op wetenschappelijke feiten en gestaafde interpretaties.
Doelgroep
De doelgroep zijn sceptische jongvolwassenen in de leeftijd van 16 tot 28 jaar met een affiniteit voor het vergaren van kennis en interesse in het op niveau ter discussie stellen van wetenschappelijke onderwerpen. Iedereen die niet onder deze doelgroep valt is overigens ook welkom; van mensen die b.v. willen weten hoe een koelkast werkt tot mensen die problemen hebben met het Randall-Sundrummodel. Alles met een wetenschappelijke grondslag is welkom.

Tot slot
We hopen dat de bezoekers van Wetenschapsforum naast informatie ook plezier en voldoening vinden. We wensen iedereen dan ook veel (leer-)plezier op het forum, en voor op- en aanmerkingen houden we ons altijd aanbevolen!

Contactinformatie
Voor problemen en vragen met betrekking tot (de werking van) het forum willen we je vragen om je bericht in het feedbackforum te plaatsen. Zo kun je sneller en beter worden geholpen dan wanneer je je vraag aan één persoon zou richten. Voor overige vragen kan via mail of telefoon contact worden opgenomen:

Gegevens Wetenschapsforum
Korenland 30
5663 HE Geldrop
tel +31 40-292 8560
e-mail: gebruik dit formulier om een bericht te sturen.

Bankrekening: NL62 INGB 0001078417 / BIC: INGBNL2A
Kamer van Koophandel te Eindhoven: 17177614
BTW-id: NL001841988B63


Partners
De inkomsten van Wetenschapsforum worden gegenereerd via onder andere banners (zie ook advertentiemogelijkheden). Een woord van dank gaat dan ook uit naar alle partijen die ons op deze manier ondersteunen. In het bijzonder willen we echter de aandacht vestigen op de volgende organisaties: Wie werken er mee aan Wetenschapsforum
In order of appearance:

Eigendom/beheer:
Miels en Jorim

Vrijwilligers:
Dit forum wordt draaiende gehouden door de volgende groepen vrijwilligers:
  • Moderators; belast met de handhaving van de regels.
  • Technici; verantwoordelijk voor het technisch functioneren van dit forum.
  • Minicursusauteurs; dragen hun steentje bij aan het opstellen van cursussen over verschillende onderwerpen.
  • Nieuwsposters; verzorgen de selectie en publicatie van nieuwsberichten.
  • Nieuwsbriefredactie; verzamelen en schrijven relevantie inhoud voor de periodieke nieuwsbrief.
  • VIPs; ex-teamleden, die zich in het verleden hard voor het forum hebben ingezet maar inmiddels hun taken hebben neergelegd.
Steun Wetenschapsforum
Wellicht ben je zo enthousiast over Wetenschapsforum dat je ons een handje wil helpen. Dat kan op de volgende manieren:

Koop een boek op Bol.com
Ooit een boek nodig? Bol.com is al een handige site om je boeken op te bestellen. Als je bovendien via deze link naar Bol.com gaat, gaat een gedeelte van de verkoopprijs naar Wetenschapsforum! Kost jou niets extra's maar is voor Wetenschapsforum leuk meegenomen!

Word vrijwilliger
Er zijn (bijna) altijd nog wel handen nodig achter de schermen van Wetenschapsforum. Dat varieert van het meeschrijven aan een cursus tot het verrichten van (soms ook eenvoudig) programmeerwerk of het modereren van een forum. Heb je interesse om mee te werken aan Wetenschapsforum? Vul dan even het contactformulier in en geef daarbij aan wat je zou willen bijdragen aan Wetenschapsforum.

Word donateur
Je kan ons ook financieel steunen door donateur te worden. In ruil daarvoor krijg je een aparte aanduiding, namelijk Lorentziaan. Zie voor meer informatie ook hier.

Plaats een banner op je eigen site
We willen natuurlijk graag meer enthousiaste mensen hier op het forum. Sommige vaste gebruikers hebben gevraagd hoe ze mee kunnen helpen met het vergroten van de populariteit van Wetenschapsforum, en daar willen we natuurlijk graag aan tegemoet komen.

Zo kan je de volgende banner op je site plaatsen:
Afbeelding

Je doet dat door onderstaande code op de site op te nemen:

Code: Selecteer alles

<a href="https://www.wetenschapsforum.nl">
	<img src="https://www.wetenschapsforum.nl/wetenschapsforum-banner.gif">
</a>
Of, wanneer je de code op een forum met BBcode wil plaatsen:

Code: Selecteer alles

[url=https://www.wetenschapsforum.nl]

[img]https://www.wetenschapsforum.nl/wetenschapsforum-banner.gif[/img]

[/url]
Laat a.u.b. de link naar de banner staan in plaats van dat je de banner downloadt en op je eigen server zet. Wanneer we dan ooit de banner willen verbeteren wordt de banner op je site automatisch mee vernieuwd.