Ik moet voor een practicum bepalen wat de vetpercentage en vochtgehalte is van chocola. Echter heb ik echt totaal geen idee waar ik moet beginnen met zoeken naar informatie en wat ik moet zoeken. Mijn leraar zei dat ik moest zoeken naar "differential scanning calorimetry" , hier heb ik niet echt iets nuttigs over kunnen vinden. weten jullie misschien wat dit is?
graag hoor ik van jullie hoe ik het best aan de slag kan gaan en wat tips
Edit: ik heb nog wat gezocht en heb gevonden dat ik eerst de vetten moet extraheren uit de chocola, maar hoe kan ik dit doen? Ik heb iets gelezen over Soxhlet extractie op verschillende sites, maar ik snap het niet. Wat houdt het in?
Dat is in wezen een oven met 2 kamers. In de 1e kamer, een referentkamer, leg je een standaard neer die in het te onderzoeken temperatuurgebied thermisch inert is (die dus geen curve geeft op je meetgrafiek mbt kristalroosterveranderingen ed.). In de 2e kamer leg je je monster, die wel pieken zal geven. Denk aan een smeltpiek, een piek die aangeeft dat er water verdampt, een piek die aangeeft dat er wat aan het verbranden is, etc.
wiki heeft een redelijke pagina over het soxhlet apparaat. Nu is het aan jou om uit te vinden waarmee je de vetten uit je chocolade kan halen en hoe je dat gaat meten