[Vloeistoffysica] Waterconcentratie in warme en koude lucht

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 1

[Vloeistoffysica] Waterconcentratie in warme en koude lucht

Ik liep tegen een heel bekend verschijnsel aan en dacht hoe zit het nu eigenlijk.

Ik was aan het nadenken over het ontstaan van wolken en dan wordt heel gemakkelijk gezegd.

Warme lucht met veel waterdamp stijgt op, koelt dan af en koude lucht kan minder waterdamp bevatten dus gaat het water condenseren.

Hee logisch, maar nu de vraag naar het waarom.

Kan iemand uitleggen waarom er in koude lucht minder waterdamp kan?

alvast bedankt.

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 1.433

Re: [Vloeistoffysica] Waterconcentratie in warme en koude lucht

Ik denk dat het te maken heeft met condensatie van waterdamp op kleine stofdeeltjes (aerosolen) die in de lucht rondzweven. Bij een lagere temperatuur condenseert het water makkelijker op die deeltjes dan dat het er weer vanaf verdampt, en krijg je steeds grotere druppels die voor wolken, regen of mist kunnen zorgen. Bij warmere lucht verdampt veel van het water dat neerslaat op stofdeeltjes snel weer, waardoor druppeltjes niet of minder snel aangroeien, en de waterdamp dus in de lucht blijft zitten.

Re: [Vloeistoffysica] Waterconcentratie in warme en koude lucht

het antwoord op jouw vraag heeft vooral te maken met dampspanning. Wat versimpeld uitgelegd: moleculen van dezelfde stof trekken elkaar aan als gevolg van de Vanderwaalskrachten (zie bijv. wikipedia) . Moleculen zullen sneller gaan bewegen (trillen) naarmate de temperatuur toeneemt. Dit gaat op een goed moment zo hevig dat de vanderwaalskracht overwonnen wordt, en dan gaan de moleculen vrij in de ruimte vliegen. Dan heb je een gas. Al rondstuiterend in die ruimte zullen de moleculen elkaar regelmatig weer tegenkomen. Is hun snelheid daarbij klein, (lagere temperatuur) dan is de kans groot dat ze terug aan elkaar plakken als gevolg van die VDWkracht. Zijn er heel veel moleculen van een bepaald soort in die ruimte, dan is dus ook de kans groter dat ze elkaar tegenkomen, en dus ook de kans dat er moleculen aan elkaar zullen gaan 'plakken'.

Dus: hoe hoger de concentratie, hoe hoger de kans op condensvorming, hoe lager de temperatuur, hoe lager de kans op condensvorming. Voor elke concentratie is er dus een temperatuur waarbij meer moleculen aan elkaar zullen gaan plakken dan dat er losraken.

Wat dit betekent voor het weer is leuk uitgelegd op deze site:

http://www.keesfloor.nl/elmar/6vocht/6vocht.htm

En ene heer Mollier heeft eens voor water bepaald wat de dampspanning voor water bij verschillende temperaturen is. Hiervoor bestaan dus diagrammen (mollier-diagrammen) waaruit je precies kunt aflezen hoeveel waterdamp lucht kan bevatten bij elke temperatuur.

Re: [Vloeistoffysica] Waterconcentratie in warme en koude lucht

te haastig op ok geklikt. foutje in de laatste alinea, sorry

lees:Dus: hoe hoger de concentratie, hoe hoger de kans op condensvorming, en hoe lager de temperatuur, hoe HOGER de kans op condensvorming. Voor elke concentratie is er dus een temperatuur waarbij meer moleculen aan elkaar zullen gaan plakken dan dat er losraken

Re: [Vloeistoffysica] Waterconcentratie in warme en koude lucht

Dat is het dauwpunt:

Code: Selecteer alles

Dewpoint is derived as follows:

exp(x) is the exponent function, the constant e raised to the power (x).

e_sw is the saturation vapor pressure over a plane surface of water.

e_vp is the vapor pressure

e_sw = 6.1078 * exp(5.0065 * log(273.15/kelvin_temperature) *

  exp(24.846 * (1 - (273.15/kelvin_temperature)))

e_vp = (humidity/100) * e_sw

dewpoint = (237.3 * log(e_vp/6.1078)) / (17.27 - (log(e_vp/6.1078))
toch??

Reageer